Yamaha R3 en R7 Cup openen seizoen met spannende races in Croix

Yamaha R3 en R7 Cup Powered by KicXstart

Het Yamaha Racing bLU cRU Benelux seizoen is geopend in het Franse Croix-en-Ternois. De coureurs van de Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart reden op zondag 14 april hun eerste races waarbij Thije Ligtermoed in de R3 Cup de winst greep. In de R7 Cup wisten Loris Dekkers en regerend kampioen Jaimy Deleersnyder ieder een race te winnen.

Nadat op dinsdag 2 april de eerste training van het jaar in Assen onder wisselvallige omstandigheden werd verreden, waren in Croix de weersgoden de coureurs beter gezind. Drie dagen lang was het droog en hoefden er geen banden te worden gewisseld.

Voor de coureurs uit de Yamaha R3 en R7 Cup was er de mogelijkheid om op vrijdag een vrije training te rijden zodat ze optimaal voorbereid aan de kwalificaties op zaterdag konden beginnen. Dat was niet het geval voor R7-coureur Davy Kersten, die op vrijdag ten val kwam. Zijn motor vatte daarbij vlam en daardoor was hij voor de kwalificaties al uitgeschakeld.

De overige 26 coureurs begonnen op zaterdag aan hun kwalificatietrainingen. In de R7 Cup was Jaimy Deleersnyder de snelste en zou van polepositie mogen vertrekken voor Loris Dekkers, Mauro Declercq en Yannis Raingard, die binnen een tiende van een seconde van elkaar zaten.

Yamaha R7 Cup Race 1 Dekkers Deleersnyder

In de R3 Cup was Timo Suos de snelste. De regerend kampioen van de R125 Cup was een fractie sneller dan R3 Cup vicekampioen Thije Ligtermoed. Viggo Mégard noteerde de derde tijd voor Nyo de Vits, die met zijn deelname aan de R3 Cup hetzelfde pad bewandelt als zijn broer Sasha.

Yamaha R3 Cup
In de eerste race was Ligtermoed het beste weg bij de start, maar Suos hield de aansluiting en zette in de derde ronde de aanval in. Hij nam de koppositie over en het tweetal liet een mooie strijd zien. Net nadat Ligtermoed halverwege de race de koppositie weer heroverd had ging het mis voor Suos: zijn schakelpook was losgekomen en hij zou daardoor de race moeten staken. Ligtermoed kon onbedreigd naar de eerste overwinning van het seizoen rijden.

De strijd om de tweede plaats bleef tot het eind spannend. Mégard leek de beste papieren te hebben maar De Vits, Lars ter Veld en Indi Schunselaar drongen aan. Vooral Schunselaar kwam na een matige start sterk opzetten en wist in de eindfase nog even Mégard te verschalken. Mégard herpakte zich en kwam uiteindelijk als tweede onder de zwart-wit geblokte vlag door. Schunselaar werd derde, nipt voor De Vits en Ter Veld.

R3 Cup Race 1 Schunselaar Ter Veld

In de tweede race ging de strijd om de winst wederom tussen Ligtermoed en Suos. Dit keer wist Ligtermoed een klein gaatje te slaan en dat vast te houden. Hij won de tweede race voor Suos. Daarachter moest Mégard in de strijd om de derde plaats De Vits, Schunselaar en Ter Veld achter zich zien te houden. Halverwege de race kwam Schunselaar met Ter Veld in aanraking en beide schoven onderuit. Mégard wist De Vits achter zich te houden en derde te worden. Zenno Bulté wist nog net voor Timo Aanraad als vijfde over de finish te komen.

R3 Cup Race 2 Suos Ligtermoed Megard

Viggo Megard maakte de overstap vanuit de R125 Cup en had voor het eerste raceweekend niet veel meters gemaakt met de R3. “Iedere sessie ging het beter, en in de tweede race zette ik mijn snelste rondetijd van het weekend op de klokken, net onder de minuut. In de R3 Cup voelt het vertrouwd met de begeleiding en veel coureurs die ik ken vanuit de R125 Cup, maar de overstap naar deze klasse is toch best groot. Je moet veel meer rekening houden met zaken zoals de banden en vering. Het is geen kwestie van zo maar opstappen en wegrijden, dit is het serieuzere werk en dat bevalt goed!”

Yamaha R7 Cup
In de eerste race verzilverde Deleersnyder zijn polepositie, maar Dekkers zette in de tweede ronde de aanval om de koppositie al in, met succes. Deleersnyder bleef lang aan het achterwiel van Dekkers maar in de eindfase wist de jonge Belg iets uit te lopen op zijn landgenoot en de overwinning veilig te stellen. Daarachter wist Declercq knap de Duitser Nico Tücks en Adrien Leduc achter zich te houden. Een compleet Belgische top drie van de eerste race.

R7 Cup Race1 Dekkers Declercq

Hetzelfde vijftal liet in de beginfase van de tweede race een geweldige strijd zien, waarbij ook de jonge Fransman Yannis Raingard zich bemoeide om de podiumplaatsen. Wederom had Deleersnyder de beste start en kwam Dekkers hem niet veel later voorbij. Ook Declercq ging aan Deleersnyder voorbij, maar in een poging de leiding in handen te krijgen kwam hij ten val. Dekkers bleef in het zadel maar viel terug naar achter de groep. Even later viel Raingard weg.

Deleersnyder had inmiddels de leiding weer in handen maar moest nog wel Tücks achter zich zien te houden. Dat lukte en Deleersnyder schreef de tweede race op zijn naam. Dekkers reed een knappe inhaalrace maar kwam net te kort om Tücks van zijn tweede plaats te beroven. Leduc werd vierde voor de snelste Nederlander Ronald Beitler.

R7 Cup Race 2 Beitler

Mauro Declercq verraste in Croix  met een sterke comeback in de wegrace. “Dit had ik zeker niet verwacht! Ik kwam jaren geleden uit in de Yamaha R125 Cup maar ben er vier jaar tussenuit geweest vanwege problemen met mijn heup. Na een lang medisch traject met meerdere operaties begon het vorig jaar weer te kriebelen en heb ik geprobeerd of ik weer goed op een motor kon zitten. Dat lukte en ik besloot me op te geven voor de R7 Cup. Ik had nooit verwacht dat ik meteen bij de top drie zou zitten! Het ging op vrijdag tijdens de trainingen al meteen goed en iedere sessie was ik iets sneller. Zesde, vierde, en in de kwalificaties derde. In de eerste race als derde finishen was geweldig! Helaas kwam ik in de tweede race ten val maar dat was een onschuldig schuivertje en gelukkig nam ik in mijn crash Loris niet mee. Ik ben zeer tevreden over het weekend en blij dat ik weer met plezier op de motor zit.”

R7 Cup Race 2 Start

R3 Cup Uitslag Race 1
1 Thije Ligtermoed
2 Viggo Mégard
3 Indi Schunselaar

R3 Cup Uitslag Race 2
1 Thije Ligtermoed
2 Timo Suos
3 Viggo Mégard

R7 Cup Uitslag Race 1

1 Loris Dekkers
2 Jaimy Deleersnyder
3 Mauro Declercq

R7 Cup Uitslag Race 2

1 Jaimy Deleersnyder
2 Nico Tücks
3 Loris Dekkers


Tekst en fotografie Mariska Grob/Motografie

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan