Wie is … GASGAS ?

GASGAS Espargaro Portimao test 2023

What’s in a name: het gaat hard voor GASGAS sinds het merk in 2020 aankondigde de race-activiteiten uit te breiden naar het asfalt met een team in de Moto3. Nu ze dit jaar ook aantreden in de MotoGP, lijkt het ons hoog tijd voor een portretje.

In mei 2021 scoorde Sergio García aan boord van de RC250GP in Le Mans een eerste Moto3-overwinning voor het merk. Datzelfde jaar liet GASGAS ook weten dat ze het seizoen erop met Albert Arenas en Jake Dixon zouden aantreden in de Moto2, én scoorden ze met Daniel Holgado al een eerste titel op het asfalt in de FIM Moto3 Junior-klasse.

GASGAS Garcia Le Mans 2021

Dit jaar zet GASGAS ook de stap naar de MotoGP; Pol Espargaró en rookie Augusto Fernández zullen in het team van Hervé Poncharal de GASGAS-kleuren verdedigen – al zijn dat eigenlijk de KTM-kleuren want de GASGAS is natuurlijk gewoon een KTM RC16 in een ander jasje. Eh, hoe zit dat nu eigenlijk?

GASGAS is een Spaanse motorfietsfabrikant die in 1985 werd opgericht door Narcìs Casas en Josep Pibernat, nadat ze eerst met Bultaco en vervolgens met SWM hadden gewerkt. De heren richtten zich op enduro, MX en zelfs even op quads maar verwierven vooral naam en faam in de trialwereld. GASGAS heeft niet minder dan zestien FIM wereldtitels en vier opeenvolgende FIM Trial-E titels; misschien zeggen de namen Jordi Tarrés en Adam Raga je wel iets? In 2014 fuseerde GASGAS met de Spaanse motorfietsfabrikant Ossa en in 2015 werd het bedrijf overgenomen door de Torrot Group.

GASGAS Espargaro Portimao test 2023

GASGAS heeft zich dus altijd gefocust op offroad … tot het in 2019 werd overgenomen door de Pierer Mobility Group, de holding achter KTM. Het huidige gamma bestaat uit de eigen trialmotoren die nog steeds in Girona worden geproduceerd en uit een aantal zeer netjes ‘gerebrande’ KTM-modellen. En daarom onderscheiden ook de GP-machines zich louter door hun rode kuipwerk van de KTM-motoren. Parallel kocht het Spaanse Rieju de licenties om een aantal ‘oude’ GASGAS-modellen onder hun naam te produceren.

Het ‘nieuwe’ GASGAS nam ook al een aantal keer deel aan de Dakar Rally met Laia Sanz, Daniel Sanders en Sam Sunderland, die in 2022 de 44e editie van deze wedstrijd op zijn naam mocht schrijven. In 2020 mochten ze dankzij Glenn Coldenhoff ook al een eerste overwinning in de MXGP noteren.

Nu bulkt de motorwereld dezer dagen van merken met een historische achtergrond die worden opgekocht door grote spelers en opnieuw in de markt gezet, maar GASGAS doet het toch met stijl … en met het gas tegen de stuit.

GASGAS Espargaro Portimao test 2023

Deel

Gerelateerde artikels