Voorbeschouwing 24H Spa EWC Motos

Op zaterdag 4 juni, klokslag 13u wordt er een nieuwe pagina geschreven in het boek der Belgische motorsport. Voor het eerst sinds 2003 keert het FIM EWC-kampioenschap terug naar Spa-Francorchamps.

Tussen 1973 en 2003 was de 24 Uur van Luik een wedstrijd die op de kalender stond naast de Bol d’Or en 24 Uur van Le Mans. Maar omdat de baan, hoewel beschouwd als een van de mooiste ter wereld, letterlijk werd ingehaald door steeds sneller wordende motoren, verdween ze van de kalender, waarmee België werd ontdaan van elke vorm van wereldkampioenschap wegracen. Na immense inspanningen, zowel financieel als qua infrastructuur, neemt Spa-Francorchamps op 4 juni opnieuw z’n plaats in hoog aan het motorsportfirmament, met de feestelijke terugkeer van de 24H EWC Motos.

Belgische belangen
Daarbij zijn de Belgische belangen heel hoog. Dan hebben we het uiteraard over Xavier Siméon, samen met teamgenoten Sylvain Guintoli en Greg Black regerend wereldkampioen in het EWC met het Yoshimura SERT Motul Suzuki Racing; plus winnaar van de 24 Uur van Le Mans van dit seizoen én dus opnieuw WK-leider.


Siméon: “Ik groeide op in de paddock van Spa terwijl m’n vader hier reed en twee keer wist te winnen. Omdat ik hier zelf niet zoveel heb geracet, zal m’n thuisvoordeel dus vooral op het publiek steunen, waarvan ik hoop dat het massaal komt opdagen. Spa is uiteraard een mythische baan, maar voor ons rijders een geweldige uitdaging omdat het circuit zo snel is en je nooit weet wat het weer zal doen. Nu we in België weer een event van wereldniveau hebben, is de interesse van het publiek er hopelijk ook. Ik garandeer een geweldige race, die voor ons rijders een stevig pil zal worden. Ik ga ervan uit dat het de hardste race van het seizoen wordt. Dus kom mij en de andere Belgen aanmoedigen asjeblief!”


Een ander team dat meestrijdt om de knikkers, is het BMW Motorrad World Endurance Team. Dat moet het zonder Belgische rijders stellen, maar wordt wel geleid door teambaas Werner Daemen en Crew Chief Steven Casaer. Geen enkel team testte de voorbije jaren zoveel op Spa-Francorchamps, dus ze behoren zeker tot de favorieten. Een rol die werd bevestigd omdat het team bij de laatste officiële test met 2’20.344” de snelste tijd van allemaal liet optekenen. Daemen: “De test ging goed, ja. We hebben de snelste tijd geklokt, maar ook onze ‘race pace’ was erg goed, ook op banden met behoorlijk wat rondjes op de teller. Het was erg warm tijdens de test, dus we moeten zien wat het weer gaat doen tijdens de race, maar we zijn er klaar voor. En na Le Mans hebben we inderdaad de radiator extra beveiligd tegen stenen…”


Belgen aanmoedigen!
België heeft altijd een stevige reputatie gehad op het vlak van Endurance-rijders. Deze landgenoten willen naast Xavier Siméon (die als enige Belg aantreedt in de EWC-klasse) die reputatie hoog houden in de SST Superstock-klasse:

Nr. 24  Loris Cresson & Vincent Lonbois – BMRT 3D Maxxess Nevers
Nr. 27  Gian Mertens – TRT 27 / Bazar La Bécane
Nr. 34  Côme Geenen & Nicky De Wit & Yan Ancia – JMA Racing Action Bike
Nr. 56  Arnaud De Kimpe

Bastien Mackels moet helaas afzien van deelname na een voetbreuk in IDM-race, en ook het Team van MotoTech heeft, hoewel ingeschreven, afgezien van deelname. Motorrijder huisrijder Bram Lambrechts zal aantreden als reserverijder (groene armband) bij het team van Maco Racing.


In de European Handy Bridgestone Cup, een kampioenschap voor rijders met een handicap, komt Christophe Bernard aan de start; die na een ongeval op de weg en een lange revalidatie kon racen met de hulp van het Marc VDS Racing Team, bekend uit de Moto2 en Moto3. In de zijspannen wordt het vooral uitkijken naar de verrichtingen van Cedric en Arnaud Pierard.

PROGRAMMA VRIJDAG 3 JUNI
9u: FIM Endurance WC 2de kwalificatie (Rijders: Blauw)
9u30: FIM Endurance WC 2de kwalificatie (Rijders: Geel)
10u: FIM Endurance WC 2de kwalificatie (Rijders: Rood)
10u30: FIM Endurance WC 2de kwalificatie (Rijders: Groen (Reserve))
11u: 4H of Spa Classic Warm Up
14u: European Handy Bridgestone Cup Race 1
14.45: FIM Sidecar World Championship Race 1
16u: 4H of Spa Classic Race

PROGRAMMA ZATERDAG 4 JUNI
9u: FIM Endurance WC Warm-Up
10u: FIM Sidecar World Championship Warm-Up
10u40: European Handy Bridgestone Cup Race 2
11u25: FIM Sidecar World Championship Race 2
13u: FIM Endurance WC Race

PROGRAMMA ZONDAG 5 JUNI
13u: FIM Endurance WC Finish

Tickets: 24hspamotos


Tekst Pieter Ryckaert             Fotografie EWC/Teams

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan