Timo Suos sterkste in Assen

Timo Suos Yamaha R125 Cup

De tweede wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart in Assen is gewonnen door Timo Suos. Op de TT Junior Track was hij in beide races de concurrentie te snel af. Matthew Luisman werd tweede en kreeg de beker voor snelste Rookie.

Begin april schreef Viggo Mégard de openingsrace van het seizoen op zijn naam, die ook op de TT Junior Track werd verreden. Timo Suos zag daarbij door een crash in de eerste race zijn podiumkansen in rook opgaan. Suos (#25) kreeg een nieuwe kans tijdens de tweede wedstrijddag op zaterdag 13 mei. Megard (#11) en Suos zette in beide kwalificaties nagenoeg dezelfde rondetijden op de klokken. Mégard was een fractie sneller in de eerste sessie, maar beide verbeterden hun tijden in de tweede sessie en daarin was Suos een tiende van een seconde sneller.

Timo Suos en Viggo Mégard Yamaha R125 Cup

Suos zou beide races dan ook vanaf polepositie mogen vertrekken voor Mégard. Ook Timo Aanraad en Matthew Luisman noteerden nagenoeg dezelfde tijden. Luisman is nieuwkomer in de R125 Cup maar liet bij de eerste wedstrijddag al zien mee te dingen naar de beker van snelste rookie. Luca van der Velde was hem toen net te snel af. Aanraad zou vanaf de derde en Luisman vanaf de vierde startplaats mogen starten. De tweede startrij werd verder aangevuld door Riccardo Bosgraaf en Lars Weterings.

Race 1
Suos was het snelste weg bij de start, maar al in de tweede ronde kwamen Mégard en Aanraad langszij. Kort daarna werd de rode vlag gezwaaid omdat er medische assistentie op de baan nodig was. Maxim Westra was ten val gekomen en teamgenoot Bart van Duinen die er vlak achter reed kon hem niet meer ontwijken. Van Duinen kon zelfstandig de baan verlaten, maar na controle bleek hij zijn linker sleutelbeen en middenhandsbeentje te hebben gebroken.

Timo Aanraad en Matthew Luisman Yamaha R125 Cup

Bij de herstart van de tot 10 ronden ingekorte race was het opnieuw Suos die kopstart had, en dit keer gaf hij de leiding niet meer uit handen. Aanraad (#17) en Luisman (#55) volgden en na een matige start kreeg ook Mégard de aansluiting, waarbij hij de snelste tijd op de klokken zette. In de eindfase ging het mis voor Aanraad en Mégard en kwamen ze ten val, waardoor Suos en Luisman de strijd om de overwinning samen konden uitvechten.

Het was Suos die de leiding niet meer uit handen gaf en Luisman was meer dan tevreden met zijn beste resultaat tot dan toe. Op kleine afstand werd Riccardo Bosgraaf derde. Lars Weterings wist nog net Daniel Wouda voor te blijven en als vierde over de streep te komen. Ook de strijd om de zesde plaats tussen Erik Bruns en Joey Wessels bleef lang spannend en werd in de eindfase door Bruns in het voordeel beslist.

Timo Suos en Viggo Mégard Yamaha R125 Cup

Race 2
Ook in de tweede race had Suos kopstart en kreeg hij Mégard, Aanraad en Luisman mee aan zijn achterwiel. In de eindfase wisten Suos en Mégard een klein gaatje te slaan en konden ze samen de strijd om de overwinning uitvechten. Suos hield in de eindfase het hoofd koel en kwam na 15 ronden als winnaar onder de zwart-witgeblokte vlag door.

Ook de strijd om de derde plaats bleef lang spannend en werd uiteindelijk gewonnen door Aanraad. Daarachter werd er gestreden om de vijfde plaats tussen Riccardo Bosgraaf, Daniel Wouda en Luca van der Velde, die in de eerste race wat pech kende maar zich nu herpakte. Wouda won de strijd en werd vijfde voor Bosgraaf en Van der Velde.

Timo Suos en Viggo Mégard Yamaha R125 Cup

Ook Westra moest zich na zijn pech in de eerste race herpakken. Nadat hij het duel met Weterings in zijn voordeel had uitgevochten reed hij richting de groep voor hem, maar de race was te kort om die nog te kunnen bedreigen. Hij werd achtste voor Weterings. De top tien werd gecompleteerd door Bruns, die dit keer niet alleen Wessels maar ook Hugo van Noppen achter zich moest houden.

Met overwinningen in beide races was Timo Suos ook de winnaar van het dagklassement. Luisman mocht dankzij zijn sterke optreden mee naar de tweede plaats van het podium en Riccardo Bosgraaf mocht plaats nemen op de derde trede. Luisman kreeg tevens de beker voor snelste Rookie uitgereikt.

Matthew Luisman Yamaha R125 Cup

Uitslag Assen 13 mei
1. Timo Suos
2. Matthew Luisman
3. Riccardo Bosgraaf

Ook al leek het er vanaf de zijlijn niet op, Timo Suos was de winst nog bijna misgelopen. “Ik had geluk dat de eerste race werd stilgelegd, het stuur stond niet helemaal goed en dat hebben we voor de herstart snel kunnen verhelpen. Verder voelde ik me vandaag sterk en dat resulteerde in twee eerste plaatsen. Daarmee heb ik vorige keer Assen wel weer goedgemaakt!”

Ook Matthew Luisman kon tevreden zijn: “Het was wel spannend in de eerste race, bij het gevecht in de kopgroep. Met het wegvallen van Viggo en Timo heb ik wel wat geluk gehad, maar als ze dat niet hadden gedaan denk ik dat ik ook tweede of derde had kunnen worden. Ik heb in beide races goede rondetijden neergezet en ben super blij met het resultaat.”

Tussenstand kampioenschap
1. Viggo Mégard
2. Timo Suos
3. Timo Aanraad

Yamaha R125 Cup Bob Withag

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan