Thije Ligtermoed oppermachtig in Spa-Francorchamps

In Spa-Francorchamps heeft Thije Ligtermoed goede zaken gedaan voor het kampioenschap in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart. Op de kartbaan in de zonovergoten Ardennen wist hij alle drie de race te winnen en was Bart van Duinen de grote verrassing met een derde plaats. 

Was er op vrijdag 1 juli nog een Yamaha Track Day op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps, een dag later was het de beurt aan de Yamaha R125 Cup, maar dan wel op de kartbaan die zich binnenin het grote circuit bevindt. Net zoals het grote circuit is de kartbaan een uitdaging voor de rijders, met hoogteverschillen, lange doordraaiers en chicanes. Dat Thije Ligtermoed er net zo goed op uit de voeten kan als op de andere circuits bleek al snel in de kwalificaties op zaterdag. Daarin was hij de snelste voor Viggo Megard, Timo Suos en een sterk rijdende Bart van Duinen. De vijfde tijd was voor Timo Aanraad die een tiende van een seconde sneller was dan Maxim Westra, teamgenoot van Van Duinen en ook enorm sterk op Spa. Een acht ronden tellende sprintrace zou de startopstelling voor de drie voor het kampioenschap tellende races bepalen, de sprintrace zelf telde daar niet voor mee. Ook in de sprintrace was Ligtermoed de concurrentie de baas en waren de eerste zes coureurs in de uitslag dezelfde als in de kwalificaties. Zij zouden Race 1 op zaterdagmiddag verrijden en op zondag zou na een warm-up Race 2 en Race 3 volgen. Toch zou Ligtermoed daarin niet vanaf polepositie vertrekken. Hij had nog een penalty voor een inhaalactie in Staphorst in te lossen en zou daarom voor alle races drie plaatsen in de startopstelling terug worden gezet.

Race 1

Het was Suos die kopstart had voor Megard, maar het was Ligtermoed die een ronde later de kop al over had genomen. Suos en Megard probeerden de aansluiting te houden, terwijl op kleine afstand Van Duinen op een vierde plaats Aanraad aan zijn achterwiel meekreeg. Een paar ronden later ging het mis voor Megard toen door technische problemen zijn machine plotseling stil viel en hij daarbij ten val kwam. Met alle rijders uit het zicht kon hij pas zijn weg weer vervolgen. Knap wist hij zich binnen een paar ronden alweer naar de elfde plaats terug te knokken maar in zijn jacht naar voren kwam hij nogmaals ten val. Opnieuw kon hij de race hervatten en werd daarmee uiteindelijk nog beloond met drie punten voor de dertiende plaats. Ligtermoed liep inmiddels iets weg van Suos en kwam na 13 ronden als winnaar onder de finishvlag door. Suos werd tweede voor Van Duinen, die Aanraad achter zich had weten te houden. Van der Veen wist nog net de vijfde plaats van Westra af te snoepen. Yens van den Bor werd zevende terwijl de strijd om de achtste plaats tussen Rens Miedema en Riccardo Bosgraaf misschien wel de spannendste van de dag was, met continu inhaalacties en uiteindelijk de achtste plaats voor Miedema.

Race 2

Race twee werd op zondagochtend verreden. Suos en Megard konden in de beginfase nog met elkaar om de koppositie strijden maar het duurde niet lang voordat opnieuw Ligtermoed zich ermee bemoeide. Hij nam de leidende positie over maar kreeg dit keer wel Suos mee aan zijn achterwiel. Suos reed weliswaar de snelste rondetijd van het weekend maar kon geen echte aanval inzetten en Ligtermoed won ook zijn tweede race van het weekend. Achter Suos werd Megard onbedreigd derde en ook Van Duinen reed zijn race grotendeels alleen naar een keurige vierde plaats. Daarachter was het Van de Bor die na op zaterdag niet fit te zijn geweest op zondag een stuk beter uit de verf kwam. Hij won het gevecht met Milan van der Veen om de vijfde plaats.

Race 3

In de derde race was het wederom Ligtermoed die al snel weer aan kop reed. Suos en Megard hielden dit keer lang de aansluiting, maar opnieuw werd Ligtermoed niet echt bedreigd. Megard probeerde nog wel in de laatste ronde de tweede plaats van Suos over te nemen maar kwam uiteindelijk op de streep net tekort. Van Duinen moest aanvankelijk met een steeds sterker rijdende Van de Bor afrekenen maar kon vervolgens onbedreigd naar de vierde plaats rijden. Achter Van den Bor was er een spannende strijd om de zesde plaats tussen Westra, Aanraad en Rens Miedema. Miedema won de strijd, Aanraad werd zevende en Westra achtste.

Eindklassement Spa-Francorchamps

Met drie overwinningen behaalde Ligtermoed de maximale score voor het kampioenschap en het totaalklassement van de wedstrijd in Spa. Hij mocht op de hoogste trede van het podium plaatsnemen en kreeg ook de beker voor snelste rookie uitgereikt. Suos werd tweede, Van Duinen behaalde zijn eerste podium.

Thije Ligtermoed reed foutloos in Spa.

”Ik had een goed weekend, vanaf de kwalificaties was ik al de snelste. Dat ik vanaf de vierde plaats moest starten kon ik gelukkig telkens snel goedmaken en daarna de races gecontroleerd uitrijden.”

Bart van Duinen was de grootste verrassing van het weekend.

“Ik had hier al eerder getraind en dat ging goed, maar nooit verwacht dat ik op het podium zou eindigen. Dat veranderde toen ik halverweg de kwalificaties zag dat ik de tweede tijd reed. Toen begreep ik dat een goede klassering erin zat. Zeker na een mindere race in Staphorst is deze podiumplaats een soort van droom die uitkomt!”

Uitslag Spa 2 en 3 juli

1 Thije Ligtermoed

2 Timo Suos

3 Bart van Duinen

Tussenstand kampioenschap

1 Thije Ligtermoed – 238 punten

2 Timo Suos – 187 punten

3 Viggo Megard – 153 punten

Na de zomerstop volgt er op 24 september nog een wedstrijd op kartcircuit De Landsard in Veldhoven en wordt het seizoen een week later afgesloten in Assen.

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan