Suzuki aan de top: 1981 Daytona

Suzuki heeft eindelijk officieel gereageerd op de geruchten dat het merk aan het eind van het seizoen de MotoGP zou verlaten. Suzuki bevestigt via een kort bericht dat het in gesprek is met Dorna over de mogelijkheid om het contract eind dit seizoen te beëindigen.

Niet alleen voor het team en beide rijders is het jammer dat Suzuki zich (opnieuw) terugtrekt, maar zeker ook voor de fans. Het merk heeft immers aardig wat motorsportgeschiedenis geschreven. Neem nu de 1981 Daytona…

Tot dan toe had Suzuki de Daytona nog nooit gewonnen. Met Graeme Crosby en Wes Cooley, de AMA Superbike-kampioen van 1979 en 1980, hoopte het merk daar in 1981 eindelijk verandering in te brengen.

Wester Steven ‘Wes’ Cooley, met het legendarische nummer 34 was al aan zijn doktersopleiding begonnen toen hij besloot alsnog alles op zijn racecarrière te zetten. Hij overleed zowat een half jaar geleden aan de complicaties van diabetes, maar had toen al lang zijn plaats verdiend in de Hall of Fame van de motorsport.


Ook Crosby was niet van de minste, met overwinningen in onder andere de Imola 200, de 8 Uren van Suzuka, de Senior TT, de Classic TT en de Formula One TT, én een tweede plek in de eindstand van het WK 500cc in 1982.

Nadat de twee Yoshimura Suzuki-coureurs met identieke tijden op pole kwalificeerden, reden ze hun GS1000’en naar de eerste en tweede plaats, Wes Cooley kwam als winnaar over de streep.

Suzuki maakte na afloop van Daytona onderstaand promofilmpje, dat nog maar eens aantoont zien welk belang het merk heeft in de geschiedenis van de motorsport. Dit pareltje uit de eighties is misschien een beetje aan de lange kant, maar niettemin zeer de moeite. Wacht vooral op de on-boardbeelden en beleef de banking van Daytona van achter het mini-kuipje van de Yoshimura Suzuki GS 1000.

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan