Stroomtrein op steroïden: Voxan Wattman mikt op WR voor elektrische motoren

Voormalig supercar-producent en pionier in elektrische mobiliteit Venturi en Voxan Motors hebben een nieuwe missie: in juli 2021 wil ze samen naar de Salar de Uyuni-zoutvlakte in Bolivië trekken, om daar het wereldsnelheidsrecord voor elektrische motoren te verbreken. Dat wil het team proberen met een opgekietelde versie van z’n Voxan Wattman (uit 2013), die voor de gelegenheid hertekend werd door Sacha Lakic. Het doel? Beter doen dan de 329,085 km/u, een record dat op naam staat van Ryuji Tsuruta (Mobitec EV-02A).

 class=

De Wattman is de eerste high-performance elektrische motorfiets van het Franse Voxan Motors, die voor deze uitdaging onder meer in een flinke aerodynamische jas werd gehesen. En ook op de rijder in kwestie werd niet bespaard: de recordpoging zal verreden worden met zesvoudig wereldkampioen (4x 250cc, 2x WSBK) Max Biaggi aan het stuur. Niet enkel omwille van z’n talent – ook de afmetingen en het gewicht van de Italiaan zijn mooi meegenomen, gokken wij.

 class=

Voxan Motors, onderdeel van de Venturi Group, is naar eigen zeggen trots op de samenwerking met telecomgigant ROKiT Group. Die partner is geen onbekende, want samen zijn ze de stuwende kracht achter Venturi’s Formula E Team, ROKiT Venturi Racing.

ROKiT Group-oprichter, Jonathan Kendrick: “Toen Venturi-president Gildo Pastor ons de Voxan Wattman liet zien en me over de wereldrecordpoging sprak, waren we erg onder de indruk van zijn visie, ambitie en de inzet van zijn team in het creëren van de betrokken technologie. Om met onze rode ROKiT kleurstelling op zo’n uniek stuk elektrotechniek te kunnen pronken, zien we dan ook als een grote eer. Gildo is een echte pionier en we zijn verheugd om met hem en Voxan Motors samen te werken aan wat wel eens een baanbrekende recordpoging zou kunnen zijn. ”

 class=

Om Max Biaggi aan z’n wereldrecord te helpen heeft Venturi/Voxan Motors in het HQ in Monaco een compleet nieuwe versie van z’n Wattman ontwikkeld, die een vermogen van 367 pk moet halen. De hoop is dat hij daarmee een snelheid van 330 km/u (of meer) kan ontwikkelen – de eerste circuittests werden in maart reeds uitgevoerd.

Zowel voor- als achteraan kiest Voxan voor een enkelzijdige ophanging, en vooraan heeft de Wattman geen remmen. Slik. Enkel een uitloopstrook van enkele kilometers en een achterrem dus – al heeft Biaggi een hendeltje aan ‘t stuur waarmee de hoeveelheid motorrem kan bijgesteld worden. Over naar de koeling: de Wattman maakt gebruik van droogijs om de elektronica van de motor te koelen. Nu ja, niet rechtstreeks: het droogijs wordt gebruikt om water te koelen dat rond de motor wordt gepompt en zo een optimale werking te garanderen. Dankzij die extra koeling en de 140 kg zware, 15kWh lithium-ionbatterij zou de Voxan 367 pk uit z’n motor moeten puren, evenals een waanzinnig koppel van 970 Nm. Knetter.

Gezien de beoogde snelheid en het koppel aan de kraan, zou een weldenkend mens verwachten dat ook de banden speciaal voor de gelegenheid ontwikkeld zijn. Maar dat is volgens Voxan niet het geval: ze trekken ‘t zout op met Michelin Pilot RS-rubbers om de wielen. Voxan is karig met verdere details, maar het koolstofvezel kuipwerk doet alvast een lichter basisgewicht vermoeden dan de 350 kg van de originele Wattman…

Deel

Gerelateerde artikels

KicXstart blog

Paradijsvogels

Rondsloffend over de parking op de top van de Oberalppas begon het pas echt toch me door te dringen. Waar zijn ze gebleven? En dan

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar