R125 Cup: Timo Suos zet zegetocht voort

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart, Veldhoven 16 september

Timo Suos heeft in Veldhoven zijn vierde overwinning op rij behaald. Na een zinderende strijd met Viggo Mégard en Matthew Luisman waarbij er op het scherpst van de snede werd gereden was het uiteindelijk Suos die er met de dagzege in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart vandoor ging.

Op zaterdag 16 september werd op kartcircuit De Landsard onder prima weersomstandigheden de vijfde wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup verreden. De openingswedstrijd van het seizoen werd gewonnen door Mégard maar vanaf de tweede wedstrijd was het telkens Suos die de dagoverwinning claimde. In Veldhoven was het al snel duidelijk dat het drietal dat bij de voorgaande wedstrijd in Assen om de winst streed dat nu weer van plan zou zijn. Viggo Mégard, Timo Suos en Matthew Luisman waren tijdens de kwalificatietrainingen in de ochtend het snelste, waarbij Mégard de beste tijd reed. Hij zou vanaf polepositie vertrekken voor Suos en Luisman. De vierde plaats was verrassend voor de sterk rijdende Lars Weterings. Hij ging sneller rond dan Timo Aanraad en Riccardo Bosgraaf, die naast hem op de tweede startrij plaats mochten nemen. Luca van der Velde zou vanwege een blessure verstek moeten laten gaan maar met zes coureurs binnen een seconde van elkaar beloofden het wederom spannende races te worden.

Race 1

Suos, Mégard en Luisman wisten direct na de start van de eerste race een gat te slaan op hun achtervolgers. Mégard deed aanvankelijk het kopwerk, maar in de eindfase van de 15 ronden tellende race zette Suos de aanval in. Mégard pareerde terwijl ook Luisman zich liet zien in de strijd om de koppositie. In de laatste ronden werd er op het scherpst van de snede gestreden en in de voorlaatste bocht was er contact tussen Luisman en Mégard waardoor beide rijders onderuit schoven. Suos profiteerde en werd als winnaar afgevlagd. Mégard kon zijn motor vlot weer aan de praat krijgen en dankzij de grote voorsprong die de kopgroep had opgebouwd wist hij als vierde te finishen, achter Aanraad en Bosgraaf. Weterings, die het tweetal in de beginfase nog achter zich had, zakte door de race iets terug maar finishte op een nog steeds erg fraaie vijfde plaats. Bart van Duinen kon onbedreigd zesde worden nadat hij zich uit de groep met Erik Bruns, Daniel Wouda en Maxim Westra los had gereden. Bruns won de strijd om de zevende plaats voor Wouda en Westra. Joey Wessels completeerde de top tien.

Race 2

Mégard en Suos kwamen bij de tweede race het beste van hun startplaats en zouden dit keer met zijn tweeën de strijd om de overwinning aangaan. Wederom werd het publiek getrakteerd op een prachtig gevecht tussen de twee kemphanen waarbij regelmatig van koppositie werd gewisseld. Het was dit keer Mégard die de overwinning naar zich toe wist te trekken. De strijd daarachter om de derde plaats was al minstens zo spannend. Aanraad en Bosgraaf hadden het wederom met elkaar aan de stok en dit keer mengden Luisman en Weterings zich in de strijd. Weterings kwam al vroeg in de race ten val terwijl Bosgraaf in de eindfase de leiding vast wist te houden. Hij kwam als derde onder de zwart-wit geblokte vlag door, met Luisman en Aanraad in zijn achterwiel op een vierde en vijfde plaats. Om de zesde plaats werd gestreden door teamgenoten Van Duinen en Westra. Ook zij lieten een mooie strijd zien, waarbij Van Duinen halverwege de race de zesde plaats overnam maar Westra die in de eindfase weer terug veroverde. De achtste plaats was voor Wouda, Wessels werd negende.

Dagklassement

Suos deed de beste zaken voor het dagklassement. Hij mocht de grootste beker in ontvangst nemen en vergrootte zijn voorsprong in het kampioenschap. Mégard beperkte de schade door zijn overwinning in de tweede race en werd daardoor ook tweede in het dagklassement voor Bosgraaf. Luisman mocht de beker voor de snelste rookie in ontvangst nemen.

Timo Suos deed in Veldhoven de beste zaken.

“Het ging goed vandaag, al liep de eerste race anders af dan gepland. Halverwege de laatste ronde lag ik derde en ik had nog wel iets in de laatste bocht willen proberen als dat mogelijk zou zijn, maar in de voorlaatste bocht zag ik het vlak voor me mis gaan. In de tweede race heb ik helaas niet gewonnen, maar wie het snelst gaat die wint en dat was in dit geval Viggo. We hadden wel mooie battles en we reden écht hard, op de max. Ik sta nu 15 punten voor in het kampioenschap en in Assen gaan we ervoor!”

Joey Wessels reed, nadat het in Assen wat minder ging, in Veldhoven een prima wedstrijd.

“Ik had de verwachting dat ik hier rond de tiende plaats kon finishen, en dat is uiteindelijk ook gelukt. De eerste kwalificatie ging goed, in de tweede was de afstelling niet optimaal en maakte ik wat foutjes. Uiteindelijk toch vanaf een elfde positie mogen starten en in de eerste race tiende geworden, In de tweede nog een plaats hoger met goede rondetijden. Ik vond het prima vandaag!”

Uitslagen Veldhoven 16 september

Race 1

1 Timo Suos

2 Timo Aanraad

3 Riccardo Bosgraaf

Race 2

1 Viggo Mégard

2 Timo Suos

3 Riccardo Bosgraaf

Dagklassement

1 Timo Suos

2 Viggo Mégard

3 Riccardo Bosgraaf

Tussenstand kampioenschap:

1 Timo Suos                 201 pnt

2 Viggo Mégard            186 pnt

3 Timo Aanraad             146 pnt

De finale wedstrijden worden verreden op de TT Junior Track in Assen op zaterdag 7 oktober en zondag 8 oktober.

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan