KTM Duke 620 (1995)

Van zodra je R4 Moto’s binnenstapt, is het duidelijk: hier heerst de ééncilinder. Van een volbloed competitiegerichte supermotard tot een CRF50F met een unieke uitlaatlijn, liefhebbers zijn hier aan het juiste adres. En dat blijkt niet enkel uit de motoren, maar ook uit het enthousiasme waarmee Hans over zijn vele juweeltjes en avonturen vertelt.

Geschreven door Peter Naessens                                                    Foto’s Peter Naessens

Naam: Hans Devincke
Bouwjaar: 1974
Beroep: Zaakvoerder R4 Moto’s

Oorsprong motorliefde:
“Mijn grootvader was technisch ingenieur en reed dagelijks met zijn Flandria naar het werk. Misschien heb ik mijn motorgenen en technische interesse wel van hem geërfd. Voor mij begon het op mijn vijftiende. Ik studeerde A2 mechanica in het Don Boscocollege en begon wat aan brommers te sleutelen. De oude Motobécane van de buren wilde niet meer starten en ze gaven hem aan mij als project. Een kwartier later had ik hem al hersteld en op mijn zestiende werd diezelfde Motobécane dan ook mijn eerste brommer. Ik stak er een watergekoeld blok en gietwielen onder – het tunen zat er toen al in. Een jaartje later kocht ik een KTM 125 full cross, waarmee ik rondreed in de velden hier in de buurt. Toen ik achttien was, schakelde ik over op een ’93 KTM SX620 die ik had omgebouwd tot supermotard. In ’95 had ik een zwaar ongeval met de SX620, waarna ik de Duke 620 kocht. In die periode startte ik ook met een cursus fiets- en motortechniek, waar ik toenmalig Kawasaki-dealer Luc Van Hoenacker leerde kennen. Na mijn uren ging ik daar werken en in 2007 nam ik de zaak in Destelbergen over. Nu ben ik vooral gespecialiseerd in ééncilinder-aangedreven tweewielers, meer bepaald supermotards. Ik ga al sinds begin jaren negentig naar SM-wedstrijden en de passie is nog steeds even groot als toen. Ik heb ook even zelf geracet en werd onder meer Belgisch kampioen scooterrace 50cc in ‘99, Belgisch kampioen 70cc in 2000 en Noord-Frans kampioen 70cc in 2001. Nu rijd ik vooral recreatief supermotard, maar het gaat nog altijd goed vooruit.”

Motor: KTM Duke 620
Bouwjaar: 1995

Speciaal:
“Dit is KTM’s eerste straatmotor en eigenlijk ook de eerste kant-en-klare supermotard. Ze werden in kleine oplagen gebouwd, slechts 1000 stuks in 1995. De motor was ontwikkeld voor straatgebruik en had dus ook een stuk minder veerweg dan de vroegere omgebouwde supermotards. Het frame en het blok waren afkomstig van de 620 enduro, maar de versnellingsbak was volledig nieuw. Deze Duke 620 is jammer genoeg niet meer origineel, er zitten vooral performance-onderdelen op. De boring is aangepast naar 102 mm en ik monteerde een KTM Rally zuiger, kleppen en nokkenassen. In combinatie met de Keihin FCR MX 41 flatslide carburator en de Remus uitlaatlijn zorgt dat voor behoorlijk wat extra power.”

Verhaal:
“Van zodra ik de motor in de pers zag verschijnen, was ik eigenlijk al verkocht. De styling was ook totaal anders en verdeelde de meningen: je was er weg van, of je vond ’t maar niets. Het was de eerste motor die ik nieuw kocht, ik bestelde hem vanop mijn ziekenbed. In ‘95 ben ik zwaar gecrasht met de motor. Mijn kuit- en scheenbeen waren verbrijzeld en er zat een gat in mijn knie, maar ondanks mijn blessures heb ik er meteen eentje besteld. Ik reed er vooral mee op straat, hier in de buurt een beetje de hooligan uithangen. Na al die jaren ben ik er nog steeds weg van.”

Andere motoren:
KTM Duke 620 1997
KTM 625 SCSM 2001
Husqvarna SMR 570 2001
Husqvarna CR250 2001
Husqvarna FS 450 2015
Husqvarna FS 450 2016

Gespot:
Wij spotten een Lohner-Werke Scooter met een 98cc tweetakt Rotax-blok uit 1952.

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.