Komt Benelli dit weekend met een nieuw blok?

Dat EICMA en Intermot omwille van corona niet doorgaan, weerhoudt de Chinezen er niet van om CIMA – de China International Motorcycle Trade Expo in z’n volle glorie te laten doorgaan. En Benelli, eigendom van de Chinese giganten QJ, is vastbesloten om z’n passage er niet ongemerkt voorbij te laten gaan: het teaset in afwachting alvast met een nieuwe motor én een nieuw blok. De eerste zit verscholen onder een digitaal laken en hint naar een iets hogere (adventure?) motor, de tweede onder een laag pixels die toch enige speculatie mogelijk maakt.

Want ondanks het bewust wazige beeld, kunnen we makkelijk een vier-in-lijn ontwaren, die voorzien is van DOHC (dubbele bovenliggende nokkenas) en waterkoeling. En hoewel Benelli een viercilinder in de rangen heeft – het 600cc-blok uit de TNT 600 – lijkt dit blok er zelfs van veraf niet op. Een volledig nieuw blok dus? Wel, ook dat is niet helemaal zeker. Want ondanks het feit dat MV Agusta onlangs een samenwerking opzette met QJ’s grootste concurrent – het al even Chinese Loncin – lijkt het blok wel verdacht veel op eentje van het Italiaanse schap.

 class=

Zo lijken de vorm van het koppelingsdeksel, het carter, en de opbouw van zowel blok als gasklephuizen wel erg veel op het onlangs afgezwaaide viercilinderblok van MV Agusta, dat zowel in de tweede generatie F4 superbikes als de 1.078cc-versie van de Brutale 1090 werd gebruikt. Over de cilinderinhoud geeft Benelli helemaal niks weg, al gokken we op meer dan 600cc. En aangezien de Chinezen hun driecilinder opnieuw op te vissen in 1.200cc-versie, gokken we dat deze vier-in-lijn eerder in de richting van een literblok zal draaien. Maar waarin komt het te liggen? Een supernaked? Of een superbike? Wat er ook van zij, wij houden ‘t in de gaten, komend weekend!

 class=
Herkenbaar? Oordeel vooral zelf!

Deel

Gerelateerde artikels

Bimota Tesi H2

Kort getest: Bimota Tesi H2

Door het verrassende samenwerkingsverband met grootmacht Kawasaki, zag het exclusieve Bimota zijn kans schoon een eigen archeologische vondst af te stoffen, de Tesi-naafbesturing uit de

GASGAS Espargaro Portimao test 2023

Wie is … GASGAS ?

What’s in a name: het gaat hard voor GASGAS sinds het merk in 2020 aankondigde de race-activiteiten uit te breiden naar het asfalt met een