Honda CB 1000 Big One (1992-1996)

€ 3.000,00 | 998cc | Watergek. 4cilinder-in-lijn | 98 pk | 236 kg | 22 l.

Wat is het?
De Big One ontstond nadat een handvol Honda-ingenieurs in hun vrije tijd een motor tekenden waarmee ze zelf zouden willen rijden. Ze doopten het project ‘Big One’ en van zodra het concept er goed uitzag, stelden ze het voor aan het management. Zij vonden het een leuk idee en gaven groen licht om de Big One te bouwen. De CBR1000 vormde de basis, maar op het blok na – dat lichtjes werd teruggetuned – werd er niet veel overgenomen. De Big One is een beetje een vergeten cultbike en we raden je aan om er nu eentje aan te schaffen, want de prijzen zijn quasi belachelijk te noemen.

Wat moet ik weten?
De Big One is een lamme goedzak van een motor. Het blok is zo lineair als een cardiogram van iemand die net de spreekwoordelijke pijp aan Maarten heeft gegeven. Met 98 pk bij 8.500 toeren en een gewicht van 236 kg is hij ook geen dragster. Het is ook geen lichte of kleine motor. Maar de Big One zit perfect, beschikt over die typische Honda-kwaliteit dat je na drie meter nooit met iets anders lijkt gereden te hebben. Hoewel hij ook niet snel of licht stuurt, zet hij daar een uiterst voorspelbaar en stabiel weggedrag tegenover. Plus, het is de motor die Ed Vollegaas van het Joe Bar Team koos om z’n trouwe CB 750 te vervangen.

Tips van Experts
De CB 1000 Big One is zo goed als onverwoestbaar, mits hij een beetje onderhouden werd door een vorige eigenaar. Hij is ook zelden gekocht door mensen die altijd en overal oerend hard reden. Waar je dient op te letten? Opvallend luidruchtige kleppen. De kleppen zijn makkelijk te stellen, maar opvallend geluid kan wijzen op een versleten of kapotte kettingspanner van de nokkenasketting. Als hij ook niet goed wil starten, kunnen de carburateurs toe zijn aan een revisie, iets wat vaker voorkomt met lang stilstaande motoren en de hedendaagse benzine. Minder goed starten kan ook wijzen op problemen met de elektrische kabels.


Deel

Gerelateerde artikels