EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

8h Spa 2024

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos.

Hoezo, 8 uur? Dat waren er vorig seizoen toch nog 24? Klopt, en daar hoort dus wat uitleg bij. Het FIM EWC keerde pas in 2022 voor het eerst sinds 2003 terug naar Spa met een 24-uursrace. Tussen 1973 en 2003 stond de 24 Uur van Luik op de kalender naast de Bol d’Or en 24 Uur van Le Mans. Maar omdat het circuit werd ingehaald door steeds sneller wordende motoren, verdween het van de kalender. Na forse inspanningen, zowel financieel als qua infrastructuur, kreeg Spa-Francorchamps in 2022 opnieuw een plekje op de kalender met een 24uursrace.

8h Spa 2024

Die wordt nu, na amper twee edities, ingekort tot 8 uur. “De Belgische EWC-ronde zal dit jaar acht uur duren, omdat drie 24-uursraces op de kalender in het huidige economische klimaat niet langer haalbaar zijn vanwege de aanzienlijke financiële investeringen die daarvoor nodig zijn”, klinkt het bij de FIM EWC. Belgische promotor DG Sport voegt daar nog aan toe: “Het doel is om meer teams op de grid te krijgen door het budget te minimaliseren.”

De 8h van Spa gaan door van 6 tot 8 juni, met testen op donderdag, vrije training en kwalificaties op vrijdag en de race op zaterdag, van 13 tot 21 uur. Geen 24 uur betekent dus ook geen spectaculair nachtluik aan de race, jammer want zeker op Spa is dat voor de toeschouwers toch een indrukwekkend stukje motorracen om te zien.

8h Spa 2024

Al hoeft dat niet te betekenen dat de race zelf daardoor minder spectaculair wordt. “Een 8-uursrace is een andere filosofie”, zegt Jérémy Guarnoni van het KM99-team. “Op Suzuka bijvoorbeeld, zie je dat rijders toch een stuk nerveuzer zijn voor een 8-uursrace en dus sneller fouten gaan maken. Het is fysiek minder zwaar voor de rijders, maar moeilijker voor het team omdat de pitstops echt razendsnel moeten verlopen.”

Naast het spektakel op het circuit, valt er tijdens het weekend van de 8h van Spa natuurlijk nóg van alles te beleven. Zo kan je als toeschouwer onder andere genieten van de parade (op woensdag) die de rijders op hun racemotoren van het Circuit van Spa-Francorchamps naar Malmedy brengt. Op zaterdag is er de traditionele pitwalk, en het hele weekend lang heb je als toeschouwer toegang tot de paddock. Verder is er opnieuw een Fan & Kids zone, het betere stuntwerk met o.a. Sarah Lezito en Sara Aydin, een trialshow met Fred Crosset, en concerten op zowel vrijdag- als zaterdagavond. Tickets en meer info vind je hier.

8h Spa 2024

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan