Eeuwwissel in stijl: Suzuki GSX-R1000R 100th Anniversary Edition

Als je 100 wordt, dan mag daar al eens een feestje voor gegeven worden – en al helemaal als je op die eeuwwissel nog steeds zo kwiek voor de dag komt als Suzuki. Kwestie van de festiviteiten passend in te zetten, kondigt het merk uit Hamamatsu een jubileum-editie van z’n GSX-R1000R aan, die vanaf oktober beschikbaar wordt (op bepaalde markten). De iconische superbike krijgt de retro-kleurstelling mee die in het huidige MotoGP-seizoen door het Ecstar Team voor z’n GSX-RR wordt gebruikt. Een lekker historische combinatie van blauw en zilver – die op zich ook al een eerbetoon vormt aan de eerste GP-bike van Suzuki uit de jaren 60. 

 class=

De GSX-R1000R – die sinds zijn lancering talloze races en kampioenschappen heeft gewonnen in Europa, de VS, Australië, en zelfs tijdens de Senior TT op het eiland Man – deelt evenwel meer dan alleen z’n jasje met de MotoGP-bike. Ook deze versie kan namelijk bogen op de variabele kleptiming via het SR-VVT-systeem (Suzuki Racing-Variable Valve Timing) dat Suzuki in de GP’s ook gebruikt. Op die manier pieken koppel en vermogen op respectievelijk 118 Nm en 202 pk. Voorts valt de hoogwaardige ophanging op – een Showa BFF voorvork en een Showa BFRC achter, evenals de set Brembo-remmen (dubbele 320 mm schijven met vierzuiger radiaalklauwen voor, en een enkele 220 mm schijf met enkelzuiger achter), de ledverlichting rondom, een uitgebreid elektronicapakket met onder meer instelbare tractiecontrole, een up/down-quickshifter, verschillende rijmodi en zelfs launchcontrole. 

 class=


Aanvankelijk – in de lente van 2020 – had Suzuki aangekondigd dat deze versie enkel in Japan zou verkocht worden, maar intussen raakte bekend dat ook Duitsland (60 stuks) en het Verenigd Koninkrijk (100 stuks) deze versie via het dealernetwerk zullen aanbieden. Dus, eh, vingertjes gekruist en hopen op een oversteek van grens of Kanaal? 

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er

KicXblog middelvinger

De middelvinger

De krokussen staan in bloei, de lammetjes springen door de wei, het sompige moeras (voorheen tuin) is eindelijk doorwaadbaar en de dijken worden stuk voor