Dainese D-air: veiligheid voor iedereen!

Sinds 1972 staat het Italiaanse Dainese aan het front als het aankomt op het veiliger maken van motorrijden. De elektronische module van de D-air detecteert een onveilige situatie in een fractie van een seconde en activeert z’n airbag om optimale bescherming te bieden. Het is het allereerste airbagsysteem dat speciaal voor motorrijders ontwikkeld werd. De ‘luchtzak’ zelf is wat de D-air uniek maakt: hij controleert de lucht in de huls in die mate dat er een volledig schild om de rijder ontstaat in geval van impact.

 class=

Microvezeltechnologie
Dat doet de D-air met behulp van een gepatenteerde microvezeltechnologie, die beide helften van de airbag gecontroleerd samenhoudt en ervoor zorgt dat de ruimte heel gelijkmatig wordt gevuld. Op die manier is elke vierkante centimeter even efficiënt beschermd, en voorkom je dat de lucht weggeduwd wordt naar andere zones bij een puntdruk op één welbepaalde plek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een stuur dat naar binnen klapt en met ‘t uiteinde in je ribben zou belanden.

Brein
De software en bijbehorend algoritme vormen de basis voor de elektronische stuurunit, waarbij het zogenaamde ‘brein’ van de D-air alle data van de ingebouwde sensoren zo’n 1.000 maal per seconde detecteert en analyseert . Het algoritme werd gedurende 20 jaar ontwikkeld en verfijnd, niet in het minst sinds de technologie in 2007 werd gebruikt tijdens MotoGP-wedstrijden. Op die manier kan Dainese het allerhoogste niveau van betrouwbaarheid en veiligheid garanderen.

 class=

Derde generatie
Inmiddels zijn de Italianen aan hun derde generatie D-air toe die er vooral qua ergonomie en efficiëntie op vooruitgaat. De 2019-reeks van D-air bestaat uit de Misano 2 D-air voor circuitgebruik, aangevuld met het Avro D-air pak, de lederen Racing 3 D-air jas, de GoreTex Carve Master 2 D-air en de Tuono D-air voor straatgebruik. De nieuwe generatie is liefst 37% lichter dan de vorige versie, en er is vanaf heden ook een reeks voor vrouwen beschikbaar: het allereerste lederen pak voor dames met een airbag – Misano 2 Lady D-air, maar ook speciaal op vrouwelijke vormen aangepaste versies van de hierboven genoemde jasjes: de Avro Lady D-air en de Racing 3 Lady D-air.

Verschillend algoritme
Uiteraard verschillen algoritmes naargelang het gewenste gebruik: zo zal een D-air voor racegebruik op heel andere snelheden en veranderingen qua richting of hellingshoek reageren dan een versie die voor straatgebruik voorzien is. Om ‘t eenvoudig voor te stellen: als je op straat 55° hellingshoek haalt op je R1200RT, dan weet de D-air dat ‘t vermoedelijk op een crash uitdraait. Dainese heeft in dat opzicht D-air-systemen in huis voor zowel circuit, openbare weg, specifiek stadsgebruik en zelfs voor wintersportievelingen. De ultieme veiligheid, voor iedereen.

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er

KicXblog middelvinger

De middelvinger

De krokussen staan in bloei, de lammetjes springen door de wei, het sompige moeras (voorheen tuin) is eindelijk doorwaadbaar en de dijken worden stuk voor