BMW R80/7 (1978)

Wanneer we bikercafé @ The Finish binnenwandelen, worden we welkom geheten door James. Dat is niet de zaakvoerder, maar wel de sympathieke hond van Koen. Die laatste zorgde voor de authentieke retrotoets in het café. Het hele café is volgestouwd met coole vintage motoren en wielrennersitems, met als pièce de résistance een volledig motorblok omgebouwd tot biertap. Moeten we nog meer zeggen…

Geschreven door Peter Naessens                                   Foto’s Peter Naessens

Naam: Koen Haedens
Bouwjaar: 1968
Beroep: Zaakvoerder bikercafé @ The Finish

Oorsprong motorliefde: “Mijn broer had een motor, net als veel van mijn vrienden die een paar jaar ouder waren dan ik. Zij hebben mijn interesse aangewakkerd. Op mijn zestiende begon ik met brommers te rijden, twee jaar later kocht ik met een Yamaha XV500 mijn eerste volwaardige motor. Daarmee maakte ik als 19-jarige mijn eerste motorreis naar de Ardèche, vanwaar ik doorreed naar Andorra en Torredembarra. Datzelfde jaar maakte ik ook een trip naar Tsjecho-Slowakije, met een tentje achterop. Heel low budget allemaal. Mijn volgende motor was een Yamaha FJ1200, waarmee ik onder andere naar Rusland, Oekraïne en Kreta trok. Niet veel later begon ik wielerwedstrijden te rijden met een fotograaf achterop. Dat heb ik 20 jaar gedaan, ik heb alle grote wedstrijden meermaals gereden: Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, de Tour de France zelfs tien keer! Het merendeel van deze wedstrijden reed ik met de bekende fotograaf Roberto Bettini. Op het laatste van mijn carrière reed ik zelfs met zijn zoon. Die fin de carrière kwam echter veel te vroeg en ik betaalde een hoge prijs. Drie jaar geleden crashte ik in de koers en lag ik zes weken in coma. Ik draag tot op vandaag de gevolgen van die crash, maar die 20 jaar pakt niemand mij nog af. Ik houd er prachtige en onvergetelijke herinneringen aan over. Nu rijd ik opnieuw met de motor, en ik doe het nog steeds even graag als op mijn achttiende. Vijf jaar geleden ben ik dit café begonnen, samen met mijn ex. Sinds mijn ongeval run ik het café fulltime.”

Motor: BMW R80/7
Bouwjaar: 1978

Speciaal: “Als basis gebruikte ik een BMW R80. Ik deed alles zelf en fabriceerde ook sommige stukken van nul, zoals de carterbescherming en het beugeltje voor het licht. Uren ben hiermee bezig geweest, zulke stukken geven je motor een echte persoonlijke toets. Bijna alles is aangepast, zelfs het subframe. Dat is ook zelfgemaakt en aan het frame gelast. Het motorblok is wel standaard – met uitzondering van de kelken op de carburateurs – net zoals de wielen en de voorvork. Het geheel werd afgewerkt met mijn eigen logo op de tank: B4B, wat staat voor ‘Boxers For Bastards’.”

Verhaal: “Ik heb de motor al 15 jaar in mijn bezit. Hij maakte toen deel uit van een lot motoren en ik was altijd al van plan hem te verbouwen. Eerst was hij standaard, in de loop der jaren heb ik hem stukje bij beetje aangepast tot ik hem vier jaar geleden een volledige make-over gaf. Daar ben ik een maand of vier mee bezig geweest, na mijn uren. Motoren zitten echt in mijn hart en net daarom vind ik het zo belangrijk om er je eigen ding mee te doen en zoveel mogelijk zelf te fabriceren. Natuurlijk kan je alles ook gewoon kopen, maar dit geeft zoveel meer voldoening en bovendien geef je de motor zo een echte ziel.”

Andere motoren:
Suzuki GSX-R750 1985
Harley-Davidson Ironhead 1974
Kawasaki Z650 1976
Honda Goldwing GL1000 1976
BMW R60/2 1966
Lambretta scooter 1957

Gespot:
Wij spotten nog een zelfbouw BMW R80 custom, maar dan eentje zonder noppenbanden.

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.