BMW R nineT Racer

In deze rubriek nemen we je mee aan boord van bijzondere of spiksplinternieuwe motoren. Deze keer kruipen we in het zadel van de BMW R nineT Racer. Al een tijdje geleden zaten we hier te kijken op het minimalistische dashboard van de R nineT Scrambler. De nieuwe telg in de retro line-up van BMW, deze onlangs voorgestelde Racer, ziet er wat ‘voller’ en sportiever uit. Hoe weten de Duitsers deze keer het moderne met het authentieke te combineren?

Geschreven door Gijs Gilis.        Foto BMW

 

1. De gekende knoppenwinkel van BMW, mét uitschakelbare ABS zodat je overal met slippende wielen kunt aankomen.

2. Twee analoge tellers met links je snelheid en rechts je toerental. Ze zijn ook even groot, wat niet vanzelfsprekend is als je de styling van BMW een beetje volgt. Gelukkig maar, want ze zien er ge-woon prima uit zo.

3. Mag niet ontbreken: handvatverwarming. Zul je ook wel nodig hebben, met je dunne, leren race-handschoenen aan.

4. Mooi afgewerkt en erg verzorgd stuurtje. Lekker laag ook, zodat je steeds in de aanvalspositie zit.

5. Het belangrijkste onderdeel van de R nineT Racer: de kopkuip met ruit. Heel veel wind zal die niet tegenhouden, maar het lijkt er wel op dat je je helm er mooi onder kunt neerplanten om de laatste pk’s uit de boxermotor te puren.

6. Op de zijspiegels van de Racer is er behoorlijk wat commentaar. Velen vinden ze er te modern uit-zien voor zo’n retromotor. Mja, ze hebben wel een punt…

7. Het zit ‘m in de details. Check deze rubbertjes aan het scherm die ervoor zorgen dat de ruit zo weinig mogelijk trilt en lawaai maakt. Een kleine moeite maakt – naar alle waarschijnlijkheid – een wereld van verschil.

8.Een conventionele telescoopvoorvork, ook daar is er al heel wat commentaar op gekomen. “Het moet een UPSD zijn, ze is niet instelbaar,…” Bla bla bla, eerst proberen, dan pas commentaar geven.

9. En als wij dan ook eens kritisch mogen zijn (of de zagers uithangen, het is maar hoe je het bekijkt), dan was een wat originelere tankdop wel leuk. Een schroefdop bijvoorbeeld, staat altijd retro en racy.

10. Nog zo’n leuk detail: de stuuruiteinden. Valt weinig over te zeggen, maar ze zien er gewoon goed uit.

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati DesertX Rally

Ducati introduceert DesertX Rally

Met de slogan ‘Race Wilder’ – een mens moet íets verzinnen – lanceert Ducati een Rally-versie van de DesertX, die op een aantal cruciale punten

BMW M 1000 RR

Kort getest: BMW M 1000 RR

Terwijl aan de onderkant van de markt steeds meer charmante, lichte sportmoren hun opwachting maken, wordt het feestje aan de bovenkant steeds exclusiever en exotischer.

Aprilia RS 457

Surprise! Aprilia RS 457

Eerlijk gezegd zagen wij deze niet direct aankomen, de nieuwe Aprilia RS 457. Het kleine broertje van de RS 660 is speciaal uit de hoge hoed getoverd