500ste WorldSBK-podium voor Kawasaki

Razgatlioglu was oppermachtig in Donington half juli, in een clean sweep pakte hij zowel Race 1, de Superpole Race als Race 2. Toch had ook Kawasaki iets te vieren, want met podiumplekken voor Rea en Lowes rondde het merk de kaap van 500 WSBK-podia.

Met 993 overwinningen is het record van Ducati nog niet meteen in zicht, maar Kawasaki is de laatste jaren wel het meest succesvolle merk in het kampioenschap. Het begon allemaal in 1988. Adrien Morillas behaalde dat jaar een eerste podium op de Hungaroring. In 1990 tekende wildcard-rijder Doug Chandler met de legendarische Muzzy Kawasaki voor de allereerste overwinning.


Het was echter in 1993 dat Scott Russell het Japanse merk zijn iconische status zou bezorgen. Met vijf zeges pakte hij toen de titel … waarna de volgende titel twintig jaar op zich zou laten wachten. Andere legendarische namen als Anthony Gobert, Simon Crafar, Akira Yanagawa en Gregorio Lavilla zorgden nog wel voor een aantal podiumplekken, maar pas in 2006 behaalde Chris Walker op een nat Assen vanaf een laatste plaats nog eens een overwinning.


De echte glorieperiode brak pas aan toen Tom Sykes erbij kwam in 2010, met een eerste zege aan de haal ging in 2011 en in 2012 op een half puntje van de titel strandde. In 2013 behaalde Sykes het 200ste podium voor Kawasaki én de titel. Met 34 overwinningen en 107 podiumplaatsen zou Sykes uitgroeien tot een heuse Kawasaki-legende.


En toen kwam Jonathan Rea… De Brit won meteen bij zijn debuut op Phillip Island en domineerde vervolgens het volledige 2015-seizoen. Rea bezorgde Kawasaki de 250ste podiumplaats en pakte de titel in 2016 en 2017. In 2018 overtrof Rea het recordaantal zeges van Carl Fogarty en pakte zijn vierde wereldtitel. In 2019 maakte hij ondanks de aanvankelijke dominantie van Ducati en Alvaro Bautista een achterstand van 63 punten goed en sleepte daarmee de vijfde titel op rij in de wacht.


In 2020 schreef Rea verder geschiedenis en pakte in Estoril zijn zesde titel op rij. En hoewel een zekere Razgatlioglu op indrukwekkende wijze de titel binnenhaalde in 2021, bleef Rea vechten tot het eind. Niemand minder dan Rea verdiende dan ook om de groenen dat 500ste podium te bezorgen. En hij heeft duidelijk honger naar meer, nu hij voor nog eens twee jaar heeft bijgetekend.

Deel

Gerelateerde artikels