Yamaha Tracer 9 GT+: toerist met (veel!) elektronica

Sinds het verdwijnen van de FJR 1300 had Yamaha niet echt een toermotor voor de lange afstand meer in de aanbieding. Het merk van de drie gekruiste stemvorken dicht dat gat in het gamma door de Tracer 9 GT nu veel rijker aan te kleden. Ziedaar de Tracer 9 GT+.

Op vlak van motor, rijwielgedeelte en styling had Yamaha de Tracer 9 GT vorig jaar al helemaal opgefrist, dus die motor diende als prima basis voor de GT+. Die laatste wil als sportieve toermotor vooral het verschil maken met zijn elektronische uitrusting en die is niet min, vandaar de plus in de modelnaam. Zo is de Tracer 9 GT+ de eerste Yamaha die wordt uitgerust met Adaptive Cruise Control (ACC), het soort van cruise control dat zich aanpast aan de snelheid van je voorligger die we op een aantal machines van de concurrentie al aantroffen. De motorrijder kan het ACC instellen op vier verschillende volgafstanden en het systeem werkt tussen 30 en 160 kilometer per uur, al is het wel gekoppeld aan bepaalde versnellingen. In de eerste en tweede versnelling werkt de ACC vanaf dertig kilometer per uur, in derde en vierde vanaf veertig per uur en in de twee hoogste versnellingen vanaf vijftig kilometer per uur. De ACC blijft ingeschakeld als je op- of afschakelt, het systeem wordt pas gedeactiveerd als je remt of het koppelingshendel langer dan één seconde intrekt. Als de radar een voorligger detecteert of als de motor een bocht neemt wordt de ACC daar automatisch aan aangepast en er is zelfs een passeerhulp: de ACC versnelt soepeler dan normaal als de richtingaanwijzer is ingeschakeld en de motor een inhaalmanoeuvre uitvoert.

Unified Brake System

De Adaptive Cruise Control is een primeur voor Yamaha, het radargestuurde Unified Brake System (UBS) is een primeur in de motorwereld. Het UBS gebruikt de informatie van de radarsensor en de 6-assige IMU om de remkrachten voor en achter te regelen. Het hele systeem werkt enkel als de motorrijder de Brake Control heeft ingeschakeld. Het Unified Brake System gebruikt de informatie van de radar die ook het Adaptive Cruise Control aanstuurt om de motorrijder bij te staan in noodsituaties. Als het systeem berekent dat de remkracht van de bestuurder onvoldoende is om een aanrijding met een voorligger te voorkomen, dan verhoogt het systeem automatische de remdruk en verdeelt het die remdruk zo optimaal mogelijk over het voor- en achterwiel. Yamaha omschrijft het UBS dan ook als een remondersteuning en geen systeem dat automatisch botsingen voorkomt. Om de elektronicawinkel volledig te benutten wordt het Unified Brake System aan de semi-actieve vering gekoppeld. Bij een stevige remactie wordt de vering aangepast om de motor stabiel te houden. De elektronisch gestuurde KADS (KYB Actimatic Damper System) vering komt dus van Kayaba, biedt keuze uit een Sport- en Comfort-stand en past de demping constant aan de rijomstandigheden aan.

Schermtijd

Om alle instellingen van de bootlading elektronica in de gaten te houden kreeg de Tracer 9 GT+ een 7 inch TFT-kleurenscherm met keuze uit drie lay-outs. De smartphone verbinden kan via USB, WiFi of Bluetooth en eens verbonden kan je ook je e-mails lezen op het dashboard van je motor. Gekoppeld aan de Yamaha MyRide-app en de Garmin Motorize App kan je de Garmin navigatie op het volledige dashboard te zien krijgen.

En voor de rest?

Om een perfecte samenwerking met de Adaptive Cruise Control te kunnen garanderen werd de quickshifter aangepakt. Om alle elektronica intuïtief te kunnen bedienen werd de knoppenwinkel op het stuur hertekend en om het passagierscomfort op lange ritten te garanderen is het duozadel instelbaar in hoogte en overtrokken met een nieuw materiaal. De diameter van de remschijf achteraan groeide met 9% naar 267 mm, het ontwerp van de achterrem werd herzien en er kwam een nieuw rempedaal aan te pas.

De Tracer 9 GT+ zal (pas) in mei 2023 bij de Yamaha-dealers staan, de Tracer 9 en de Tracer 9 GT blijven in het gamma.

Deel

Gerelateerde artikels