Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup Assen

R3 Cup Assen

Een week nadat de MotoGP te gast was op het TT Circuit in Assen was het de beurt aan de coureurs van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup. Er werden races op nat en droog asfalt verreden waarbij in de R7 Cup de gastrijders onder aanvoering van Martin Eriksen de hoogste treden van het podium bezetten. In de R3 Cup zegevierde Kas Beekmans op het droge, maar was het Tony Guererro die in de regen voor een verrassing zorgde door de overwinning op zijn naam te schrijven.

Na Frankrijk, België en Duitsland trokken de coureurs van de Yamaha bLU cRU R3 en R7 Cup powered by KicXstart naar Assen voor hun races op het TT Circuit. Er waren een groot aantal deelnemers met in de R7 Cup een aantal snelle buitenlandse gastrijders: Martin Eriksen uit de Noorse R7 Cup, Duits regerend R3 Cup-kampioen Cedric Holme Nielsen en de eveneens uit Duitsland afkomstige Michel-Caspar Wieth. In de R3 Cup waren er een groot aantal rijders uit de R125 Cup die alvast aan de zwaardere R3 konden proeven.

De kwalificatietrainingen werden verreden op vrijdag en zaterdagochtend. Voor zaterdag werd er regen voorspeld en het was dan ook zaak om op de droge vrijdag een goede tijd op de klokken te zetten. In de R7 Cup was Michel-Caspar Wieth de snelste voor Cedric Holme Nielsen en leider in de tussenstand Jaimy Deleersnyder, voor wie het circuit in Assen nieuw was.

R3 Cup Assen

In de R3 Cup was het Thije Ligtermoed die Mitja Borgelt te snel af was. De derde tijd werd genoteerd door Jayant Chote en daarachter was het gastrijder Indi Schunselaar die liet zien de R3 snel onder de knie te krijgen. Leider in de tussenstand Kas Beekmans was op vrijdag verhinderd en zou op basis van zijn kwalificatietijd in de regen zijn race achteraan het veld moeten starten. Na de kwalificaties op vrijdag werd er een groeps-challenge gehouden, waarbij de coureurs op Yamaha NEO’s scooters het in een slalom tegen elkaar opnamen. Het waren de jonge honden van de R3 Cup die daarin het behendigst waren.

Yamaha R3 Cup

Tony Guererro liet tijdens de natte kwalificatie al zien uitstekend met de baancondities om te kunnen gaan, en dat zou ook blijken in de eerste race die op zaterdagmiddag werd verreden. Vlak voor de start openden de hemelsluizen en de rijders maakten zich klaar voor een wet race. Guererro had de beste start maar Ligtermoed en Chote sloten aan en ook Beekmans vond direct de aansluiting. In de kopgroep van vier werd er geregeld van positie gewisseld tot Guererro (#38) met Beekmans in zijn achterwiel Chote en Ligtermoed af wist te schudden.

R3 Cup Assen Guererro op kop

Beekmans kwam nog wel aan de leiding maar het was Guererro die uiteindelijk knap de zege op zijn naam wist te schrijven. Chote werd derde voor Ligtermoed, die weliswaar als derde over de finish kwam maar een tijdstraf kreeg voor een jumpstart. Lars ter Veld leek de vijfde plaats op te eisen maar het was Indi Schunselaar die door de race heen steeds verder naar voren kwam en zijn voorwiel nog net voor die van Ter Veld over de finishlijn drukte. Een knappe prestatie van de jonge gastrijder.

Op zondag was het droog en stelde Kas Beekmans orde op zaken. Guererro en Ter Veld hadden een prima start, maar Beekmans nam al snel de leiding in handen. Ligtermoed en Chote sloten zich aan bij de kopgroep. Beekmans wist zich vervolgens los te rijden en kreeg Ligtermoed met zich mee. Beekmans deed het kopwerk maar Ligtermoed zette in de laatste ronde nog een keer de aanval in. Beekmans wist die af te slaan en won de tweede race voor Ligtermoed.

Om de derde plaats werd gestreden door een groep met Chote, Guererro, Schunselaar, Ter Veld en Tom Rolin, maar ook gastrijder Timo Aanraad wist zich knap bij het vijftal te voegen. Schunselaar kreeg steeds meer vertrouwen en reed zich los van de groep om met een royale voorsprong op zijn achtervolgers onder de zwart-wit geblokte vlag door te komen. In de strijd om de vierde plaats ging het in de laatste ronde mis voor Guererro, die na een verkeerd ingeschatte inhaalactie van Chote ten val kwam. Daardoor werd Rolin vierde voor Ter Veld en Aanraad.

R3 Cup Assen Schunselaar

Indi Schunselaar (#27) had al eerder getraind met een R3 maar reed in Assen zijn eerste wedstrijd en stond meteen op het podium: “Ik kon deze race op de R3 van Ronald Beitler rijden en die stond al direct goed afgesteld voor me. Vierde in m’n eerste kwalificatie, vijfde in de eerste race waarin ik voor het eerst met regenbanden op een nat TT Circuit reed, en podium in de tweede race was natuurlijk helemaal geweldig! Dat smaakt naar meer en ik hoop dan ook volgend jaar mijn debuut in de R3 Cup te maken.”

Yamaha R7 Cup

Voor de start van de eerste race op zaterdag begon de baan langzaam op te drogen. Michel-Caspar Wieth en Sander van der Wal gokten op droogweerbanden, terwijl de rest van het veld voor regenbanden koos en Cedric Holme Nielsen niet van start zou gaan. Het was Martin Eriksen die het beste met de omstandigheden om wist te gaan: bij de start profiteerde hij van de grip van zijn regenrubber en sloeg direct een gat dat groot genoeg was om na negen ronden onbedreigd als winnaar over de finish te komen.

Jaimy Deleersnyder reed in de beginfase nog tweede, maar zag Wieth na een voorzichtige start snel dichterbij komen. Wieth nam de tweede positie over en ook Ronald Beitler, die de kans kreeg zijn R3 te verruilen voor een R7, wist Deleersnyder te passeren. Beitler (#69) hield Wieth in het zicht maar kon geen aanval meer inzetten, waardoor hij uiteindelijk derde werd. Deleersnyder werd vierde voor Van der Wal.

R7 Cup Assen Beitler (69)

In de tweede race had Wieth een goede start en in de beginfase de leiding in handen. Eriksen nam die al snel weer over en ook Cedric Holme Nielsen voegde zich bij de kopgroep. Het drietal voerde het tempo op maar het was Eriksen die de race controleerde en als winnaar over de streep kwam voor Wieth en Nielsen. Deleersnyder moest met zijn vierde plaats de drie gastrijders weliswaar voor zich dulden, maar deed voor de kampioenschapspunten de beste zaken.

Beitler werd vijfde voor Davy Kersten (#231) en Van der Wal. De strijd om de achtste plaats tussen Sem Ligtenberg en Corine Brandhorst bleef tot het laatst toe spannend en werd door Ligtenberg in het voordeel beslist. In het kampioenschap behoudt Brandhorst nog wel haar tweede plaats voor Ligtenberg.

R7 Cup Assen Kersten

Ronald Beitler vierde zijn overstap van de R3 naar de R7 met een podiumplaats in de eerste race: “Ik kon dit weekend mijn motor aan Indi verhuren en zelf deze R7 huren. Dit waren de allereerste meters voor mij op een Yamaha R7 en die gingen boven verwachting. De R7 bevalt goed en zit voor mij fijner, maar ik moest op het droge wel wennen aan de banden, want met de R3 rijden we met slicks en met de R7 niet. We hebben wel speciale regenbanden die me niet tegen vielen, en ik ben zelf altijd al goed geweest in het nat en een opdrogende baan. Maar die derde plaats was toch wel meer dan waar ik op had gehoopt!”

UITSLAGEN R3 CUP
RACE 1
1 Tony Guererro
2 Kas Beekmans
3 Jayant Chote

RACE 2
1 Kas Beekmans
2 Thije Ligtermoed
3 Indi Schunselaar (G)

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP
1 Kas Beekmans
2 Thije Ligtermoed
3 Jayant Chote

UITSLAGEN R7 CUP

RACE 1
1 Martin Eriksen (G)
2 Michel-Caspar Wieth (G)
3 Ronald Beitler (G)

RACE 2
1 Martin Eriksen (G)
2 Michel-Caspar Wieth (G)
3 Cedric Holme Nielsen (G)

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP

1 Jaimy Deleersnyder
2 Corine Brandhorst
3 Sem Ligtenberg

De volgende wedstrijd van de Yamaha R3 en R7 Cup wordt na de zomerstop verreden op 2 en 3 september in Luxemburg op circuit Colmarberg

R7 Cup Assen

Tekst en fotografie Mariska Grob/Motografie

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er

KicXblog middelvinger

De middelvinger

De krokussen staan in bloei, de lammetjes springen door de wei, het sompige moeras (voorheen tuin) is eindelijk doorwaadbaar en de dijken worden stuk voor