Wildcard: Can Öncü – Moto3 Valencia 2018

Can Oncu Moto3 Valencia 2018

Het blijft een intrigerend gegeven, de wildcard, vooral omdat ze weleens voor verrassingen zorgt. We blikken dan ook met plezier terug op een aantal legendarische wildcard deelnames van de voorbije decennia.

In 2018 won de toen vijftienjarige Can Öncü de Red Bull Rookies Cup, waarop KTM hem beloonde met een wildcard voor de laatste Moto3-race van het seizoen in Valancia. Öncü schreef prompt geschiedenis door de race te winnen. Hij nam daarmee niet alleen het stokje over van Scott Redding als jongste GP-winnaar ooit, Öncü was met zijn zege ook de allereerste Turkse coureur die een WK-race wist te winnen.

Can Oncu Moto3 Valencia 2018

Hoewel er tijdens de race geen regen viel waren de omstandigheden op het natte en gladde asfalt verre van ideaal, met een pak valpartijen tot gevolg. Tony Arbolino startte vanaf poleposition en bouwde al snel een comfortabele voorsprong uit op Marco Bezzecchi. Toen die laatste crashte, leek Arbolino naar een makkelijke overwinning te cruisen … tot ook hij onderuit ging en Öncü de leiding overnam, om deze niet meer af te staan. Jorge Martin en John McPhee maakten het podium compleet.

Can Oncu Moto3 Valencia 2018

Öncü wist het in 2019 helaas niet waar te maken in het team van Aki Ajo en zijn contract werd niet verlengd, waarna hij in het WK Supersport bij Kawasaki terechtkwam. Daar liet hij al meermaals mooie dingen zien, dit jaar start hij met zijn vierde seizoen in het WorldSSP. Tweelingbroer Deniz blijft intussen actief in de Moto3, waar hij al een paar podiums in the pocket heeft. Hij eindigde vorig jaar vijfde in de Moto3-eindstand.

Can Oncu Moto3 Valencia 2018

Deel

Gerelateerde artikels

KicXstart blog

Paradijsvogels

Rondsloffend over de parking op de top van de Oberalppas begon het pas echt toch me door te dringen. Waar zijn ze gebleven? En dan

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar