Wie is … Marco Bezzecchi?

Rookie Marco Bezzecchi pakte het voorbije weekend in Assen zijn eerste MotoGP-podium, nadat hij al een behoorlijk indrukwekkend seizoen bij elkaar reed voor het Mooney VR46 Racing Team. Zijn ererondje reed hij dan ook met een gigantische Rossi-vlag. Maar wie is de jongeman met de wilde haardos? Een portretje.

Marco ‘Bezz’ Bezzecchi wordt geboren op 12 november 1998 in Rimini en rijdt in 2017 zijn eerste volledige seizoen in de Moto3. Hij heeft dan al de Italiaanse Moto3-titel op zak (2015), en een aantal wildcards gereden. Een jaar later strijdt hij mee voor de podiumplaatsen en is hij tot het einde van het seizoen kanshebber voor de titel.


In 2019 debuteert Bezzecchi in de Moto2-klasse, het daaropvolgende seizoen behaalt hij voor het Sky Racing Team VR46 twee overwinningen en nog eens vijf podiumplaatsen. In 2021 lijkt hij klaar voor de titel, maar wordt hij overklast door de KTM-tandem Gardner/Fernández en moet hij genoegen nemen met een derde plaats in de eindstand. Toch is het genoeg voor een plekje in het nieuwe Mooney VR46 MotoGP-team.


Bezzechi toont  zich al jaren een uitgebalanceerde rijder, z’n wapperende manen doen onwillekeurig denken aan die andere krullenbol uit de buurt van Rimini, de betreurde Marco Simoncelli. Bezzecchi is in alle opzichten gepassioneerd door motoren. Als hij niet aan het racen is, maakt hij graag zijn handen vuil in de werkplaats, zoals coureurs dat vroeger ook deden. Zo werkte hij een aantal jaren in de garage van zijn ouders, waar vooral aan vrachtwagens wordt gesleuteld.

Bezzecchi’s Desmosedici draagt het nummer 72, maar als hij de kans kreeg zou hij kiezen voor het nummer 12 (dat momenteel wordt gebruikt door Maverick Viñales). 12 is het nummer uit Bezzecchi’s Moto3-dagen, hij heeft het zelfs op een vinger van zijn rechterhand laten tatoeëren.


Het leven van een professioneel racer is ontzettend hectisch, Bezz vindt rust in wandelingetjes met zijn pitbull Rubik, en door naar hiphop en rock te luisteren. Maar zijn favoriete muzikant is Bob Marley, met ‘Redemption Song’ met stip op nummer één. Om nummer één te worden in de MotoGP is het nog wat vroeg, maar wij verwachten Bezz nog wel een paar keer op het podium…

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan