WAAROM JE NU EEN APRILIA TUONO V2 (2002-2011) MOET KOPEN

998cc vloeistofgek. V-twin | 125 pk | 185 kg | 18 l. | € 2.500,00 – € 9.000,00

In deze rubriek speuren we op tweedehandssites naar een interessante gebruikte motor die aan enkele voorwaarden moet voldoen: hij mag niet te veel kosten, mag geen al te hoge kilometerstand hebben en hij moet voldoende sexappeal hebben om de goedkeuring weg te kunnen dragen van onze immer kritische redactie. Deze maand zijn we op zoek gegaan naar een Aprilia Tuono.

Op tweedehandssites zijn er heel wat Tuono’s die rond de 3 à 4.000 euro schommelen. Wij vonden een mooi exemplaar van 2004 met 30.000 km op de teller, die voor net geen 3.500 euro op zoek is naar een nieuwe eigenaar. Probeer een zo origineel mogelijke motor te vinden, Tuono’s zijn nogal gevoelig voor (lelijke) aftermarket onderdelen. Vermijd korte uitlaatjes (gaan ze niet beter van lopen) en check balhoofd op speling (wheelies, je-weet- wel…)

WAT IS HET?

De Aprilia Tuono is de eerste échte supernaked. Begin 2000 dachten ze bij Aprilia dat het wel een goed idee zou zijn om een naakte versie van de RSV Mille superbike op de markt te brengen. Met succes, zo bleek, want de Tuono ging als de spreekwoordelijke brandweer, ook in de verkooplijsten. De twin van de good old Mille komt van BRP-Rotax en levert een stevige 125 pk. In 2006 kreeg de Tuono een serieuze update met de Tuono 1000 R, die afstamde van de RSV1000R uit 2004. Naast een rits technische veranderingen en nieuwe kleurenschema’s, kreeg de twin 10 pk meer, 17 Nm extra en een kortere bakverhouding. Wil je alles uit de kast halen, dan moet je eens kijken naar de Factory-versie, uitgerust met volledig instelbare Öhlins vering, lichtgewicht gesmede OZ-wielen en veel carbon. Tot en met 2011 werd de Tuono met de ‘koppel precies daar waar je het hebben wil’ V-twin uitgerust, daarna kwam de V4.

WAT MOET IK WETEN?

Ben je een beginnende motorrijder en lijkt de Tuono je wel iets? Koop hem dan vooral niet. Ja, hij ziet er cool uit en valt goed mee qua tweedehandsprijzen, maar dit is geen machine waar je je motorcarrière op wilt starten. De twin is nogal van het ‘van dik hout zaagt men planken’-soort. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het een van de makkelijkste motoren is om een wheelie mee te maken. Hoewel het motorblok bekendstaat als zeer betrouwbaar, heeft de rest van de Tuono wat meer aandacht nodig. Corrosie wil weleens tevoorschijn komen (zeker bij stalling buiten), dus laat hem zeker tijdens koude maanden genieten van zijn winterslaapje. Dagelijks gebruik kan, maar weet dat ‘even ontspannen’ op een Tuono niet bestaat. Het is een pure funbike (yesss!), een motor die op z’n best functioneert met de gaskleppen op een graad of 90.

TIPS VAN EXPERTS

Naast mogelijke corrosieplekken is de Aprilia Tuono niet de goedkoopste motor om te onderhouden. Hij vreet banden en slurpt benzine bij een agressieve rijstijl, en geloof ons, dat kweek je als champignons op de Tuono. Verder is een onderhoudsbeurt ook niet dat van de doorsnee Japanner en heeft de Aprilia regelmatig een volledige kleppenservice nodig. Voor de rest mag je niet al te veel last hebben met een tweedehands Tuono, buiten wat typisch Italiaanse afwerkingsfoutjes of elektronische bugs. De koude start blijft zoals alle Aprilia’s uit deze periode een zwak punt. We kunnen je eveneens garanderen dat de bulderende twin je relatie met de buren op de proef zal stellen.

  • Met de betrouwbaarheid zit het wel snor. Alleen de elektrische systemen zijn gevoelig en de (koude) start is een klein drama. Ook het vinden van de vrijstand is vaak een uitdaging. Check of jouw potentiële Tuono de noodzakelijke updates heeft gehad. Blok is van graniet, het rijwielgedeelte van fluweel. Met een beetje liefde behandelen, dan heb je een dijk van een machine.
  • De Racing- en later Factory-modellen doen het met het betere Öhlins veerwerk. Dit maakt groot verschil. Schat jezelf in als rijder en maak de afweging of de relatief beperkte meerkosten van het betere veerwerk en de lichtere gesmede wielen je leven een stuk leuker zullen maken. Het antwoord is waarschijnlijk ja.
  • 125 pk lijkt naar huidige maatstaven niet veel, maar met de pony’s en Newtons op de juiste plek kun je een hoop lol beleven. Zoals op de Tuono. Superefficiënt en snel genoeg om – op straat – ook huidige 200 pk sterke superbikes en hypernakeds het leven aardig zuur te maken. En die klappen uit die Rotax twin. Onbetaalbaar.

Deel

Gerelateerde artikels