Voormalig Red Bull X-Fighterskampioen ploegt e-FMX door de sneeuw (VIDEO)

Voormalig Red Bull X-Fighterskampioen en vijfvoudig medaillewinnaar op de X-Games, Mat Rebeaud, is met z’n eFMX de Zwitserse Alpen in getrokken voor een sessie sneeuwstunts op z’n elektrische crossmotor. Op het wereldberoemde sneeuwpark van Laax had de bekende energiedrankenproducent enkele obstakels neergepoot voor z’n SnoMX. Wie kon dat parcours beter testen dan de man die al ruim twee decennia hét gezicht bij uitstek is van de Zwitserse freestyle-scene?

 class=


“Een geweldig gevoel voor een Zwitser om hier zoals eender welke skiër of snowboarder met m’n vaste dirtbike te kunnen rondknorren”, lacht de 38-jarige stuntrijder. De enige reden waarom het SnoMX-project kon plaatsvinden, ondanks de strenge milieuwetgeving in de regio, is het feit dat Rebeauds’ motor volledig elektrisch is. “Geen geluid, geen geurhinder, geen uitstoot en dus geen problemen”.

 class=
Freestyle ski-topper Fabian Boesch kwam ook even meespelen. Heerlijk beeld.


Niet dat ‘t project van een leien dakje verliep: tijdens de testdag was er een zogenaamde ‘whiteout’. Daarbij veroorzaakt een combinatie van sneeuw, bewolking of nevel én zon een zodanige reflectie van het zonlicht, dat de hele omgeving oplicht en de horizon niet langer zichtbaar is. Daardoor voelt ‘t alsof je in een volledig witte ruimte rondrijdt, wat dan weer tot desoriëntatie en evenwichtsstoornissen kan leiden – niet bepaald wat je wilt als je nieuwe stunts uitprobeert… Een verschijnsel dat op de filmdag gelukkig achterwege bleef, waardoor Rebeaud zich helemaal kon uitleven. “Dit was het zwaarste project dat ik ooit ondernam”, klinkt het nog. “SnoMX was een geweldige ervaring, heerlijk om de perfecte lijnen van Laax even te kunnen proefen op m’n motor. En het bewijst nog maar eens wat je allemaal met een elektrische motor kan doen.”

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van