Toerroute: Vlaamse Ardennen (152 km)

Voor deze rit naderen we de heuvels vanuit West-Vlaanderen en steken dan even door richting de Denderstreek, om met een ommetje uiteindelijk in het Scheldeland en Wetteren te belanden.

We vertrekken van op het Stationsplein van Roeselare. Langs brouwerij Rodenbach en de Vaart naar de Leie zetten we koers naar Izegem. In plaats van meteen ten oosten van Kortrijk af te zakken richting de Vlaamse Ardennen, rijden we een lusje ten westen van de stad die in de Romeinse tijd als Cortoriacum te boek stond. Door de uitgestrekte kouters van Rollegem en Bellegem zetten we ten zuiden van Kortrijk koers naar Zwevegem, van waar je de uitlopers van de Vlaamse Ardennen de einder al ziet kartelen.


Als we in het gehucht Rugge de Schelde oversteken, laten we West-Vlaanderen achter ons en liggen de Vlaamse Ardennen voor onze neus. Al snel passeren we langs wat rest van de elektriciteitscentrale van Ruien. Gebouwd in 1958 nam deze mastodont de taak van de elektriciteitscentrale van Zwevegem over, maar ook in Ruien wordt geen stroom meer opgewekt. Een verlaten spoorlijn herinnert aan de treinen vol steenkool die vroeger naar hier tuften; de schoorstenen en koeltoren die voor veel fietsers en motorrijders als ware bakens in het landschap fungeerden, werden op 3 juni 2017 met explosieven tegen de vlakte gewerkt. Sindsdien zien alle foto’s van wielrenners op de Paterberg er een stuk mooier uit.

Langs het Muziekbos en Brakel gaat het naar Zottegem, maar eerst maken we een lusje naar het rustige Aaigem. Via Sint-Lievens-Houtem en de groene rand ten zuiden van Gent arriveren we na 152 kilometer op de markt van Wetteren.

Download de route


Transfo Zwevegem: In 1913 nam de Société de l’Electricité de l’Ouest de la Belgique de elektriciteitscentrale van Zwevegem in gebruik. Vlak langs het kanaal Bossuit-Kortrijk was de centrale ideaal gelegen voor de aanvoer van steenkool en koelwater. De elektriciteitsvoorziening van de regio werd vanaf 1958 overgenomen door de centrale van Ruien. Tot 2001 bleef Zwevegem in gebruik als stoomcentrale, daarna werd de site omgevormd tot een unieke locatie voor meetings, incentives, congressen en events. Met Synergie Meeting werd er ook nog een muziekevenement voor motorrijders (of was het een motorevenement voor muziekliefhebbers?) georganiseerd en Transfo Zwevegem is de thuisbasis van het Voltage Festival, een begrip in de elektrowereld.


Louise-Marie: Op kermiszondag 1937 keerden enkele muzikanten van fanfare De Bijenkorf redelijk beschonken huiswaarts, waarbij ze lompweg hun instrumenten vergaten op café. De inzameling van de achtergebleven instrumenten leidde de volgende dag tot een spontane jamsessie. De vrolijke muzikanten trokken van café naar café en ‘De Lustige Bierfluiters’ waren geboren. Na meer dan 65 jaar de kermismaandag opfleuren mogen De Bierfluiters zich een koninklijke vereniging noemen, het notenbalk-kunstwerk van kunstenaar Pol Vermoere dat sinds 5 september 2009 op het dorpsplein van Louise-Marie staat eert De Bierfluiters en bij uitbreiding alle muzikale folklore. Het kunstwerk heet trouwens ‘Louise-Marie, daar zit muziek in’.


Stokerij Van Damme: De Stokerij Van Damme in Balegem is de laatste landbouwjeneverstokerij van de Benelux. De familie Lampaert heeft het volledige productieproces van de jenever in handen, vandaar de slogan ‘Van korrel tot borrel’. Op de weide naast de jeneverstokerij vond van 1997 tot 2000 het muziekfestival Windo Rock plaats. Stonden er onder andere op het podium: Levellers, Anne Clark, Front 242, Golden Earring, Dog Eat Dog en de metalband Cannibal Corpse (in 2000 was er op Windo Rock eenmalig een aparte metaltent voorzien).



Tekst en route Bart De Schampheleire                     Fotografie Peter Naessens

Deel

Gerelateerde artikels

Honda X-ADV

Getest: Honda X-ADV

Voor Honda is het duidelijk, want de fabrikant plaatst de X-ADV op hun website zelf tussen de adventure bikes, maar ook voor veel rijders is

Kawasaki Z900 SE

Dit gaan de Z900 en Z900 SE kosten!

Kawasaki heeft de Z900 onder handen genomen. Zo heb je veel meer elektronische hulpsystemen tot je beschikking, navigatie in je TFT-dashboard en nog veel meer.