Sunderland wint de Dakar voor GasGas

Het was een spannende Dakar in 2022. De leiding wisselde meermaals, maar het is uiteindelijk de Brit Sam Sunderland die aan het langste eind trekt op z’n GasGas. Hij pakt zo z’n tweede overwinning in de Dakar, na eerdere winst in 2017.

De 32-jarige Sunderland, die naast winst in 2017 ook twee keer op het podium stond (2019 en 2021), is uiteraard tevreden: ”Ik kan niet blijer zijn. Ik bedank iedereen bij het team. De laatste dagen waren erg stressvol, met moeilijke navigatie. Maar wat een gevoel! Dit vaagt alle moeilijke momenten van de voorbije weken weg. Deze overwinning is de bekroning van hard teamwerk, waarbij ik ook m’n familie en vrienden niet mag vergeten.”

 


Sunderland is letterlijk verliefd geworden op de woestijn toen hij na een zware crash als motorcrosser na een jaar zonder motorrijden op bezoek ging bij familie die in Dubai woonde. Daar leerde hij door het mulle zand ploegen. Hij debuteerde in de Dakar in 2012 en won vijf jaar later als eerste Brit de Dakar op een KTM. Dit jaar reed hij dus op een GasGas, uit hetzelfde Oostenrijkse moederhuis. Z’n seizoen in 2021 was alvast geen perfecte voorbereiding voor deze Dakar, want hij kwam zwaar ten val in Kazachstan en moest ziek opgeven in Marokko.


De tweede plaats gaat naar Pablo Quintanilla op Honda en derde werd Mathias Walkner op KTM.


De beste ‘laaglander’ werd de Belg Jerome Martiny, die voor het eerst deelnam aan de Dakar, op een Husqvarna op een 31ste plaats, op net geen 5 uur van winnaar Sunderland. Martiny bleek de vijfde snelste nieuwkomer, voorwaar een mooie prestatie.

Nederlander Wiljan van Wikselaar (KTM) was de snelste Nederlander op de 44ste plaats op 9u21’ van winnaar Sunderland. Mirjam Pol (Husqvarna), was (uiteraard) de snelste vrouw uit de Lage Landen, op een 49ste plek, zij pakt ook de Rally2 Women’s Trophy. Pol deed twee plaatsen en 13 minuten beter dan Belg Mikael Despontin. En dan is er nog een eervolle vermeldingen voor Mathieu Liebaert (Bel/KTM) op de 57ste plek.

Tijdens de 7de proef verliet de sympathieke Belg Walter Roelants de rally na een kwalijke val. Roelants is intussen in België geopereerd aan z’n verwondingen en dient nog een week in het hospitaal te verbrlijven ter observatie, maar mag daarna thuis herstellen van z’n verwondingen. Het was Mathieu Liebaert die als eerste op de plek van het ongeval was en bij Roelants bleef tot hij werd overgebracht naar het hospitaal.

Bram Van der Wouden (Ned) diende in de negende proef op te geven.  

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er

KicXblog middelvinger

De middelvinger

De krokussen staan in bloei, de lammetjes springen door de wei, het sompige moeras (voorheen tuin) is eindelijk doorwaadbaar en de dijken worden stuk voor

[