Red Fox Grinta Ducati TT2 replica

Met deze Ducati, gebaseerd op de TT2 van z’n vader Toni Rutter, reed Michael Rutter dit jaar naar een tiende plaats in de Classic TT op het eiland Man…

Foto’s Peter Naessens

‘En dan’, vraag je je misschien af. Wel, als ik zeg dat Rutter dat deed met een snelste ronde van 195 km/u gemiddeld, wat even snel is als de legendarische Joey Dunlop op z’n fabrieks-HRC Honda SP-1 in 2000, dan weet je meteen dat dit geen gewone oldtimer is. Dit is de snelste luchtgekoelde tweeklepper op Man. Viercilinders incluis. Om te zien wat deze Ducati zo speciaal maakt, moet je dieper kijken. Veel dieper. Wij bezochten Jan ‘Red Fox’ De Vos en gingen intiemer met een motor dan ooit.

Frame
Het frame is een Verlicchi-replica dat werd verstevigd voor de hardcore sm dat een ronde Man eigenlijk is. Het frame diende ook te worden aangepast om de 44 mm Mikuni-carbs voldoende plaats te geven. Het geheel weegt uitgekleed 153 kilogram.

Uitlaat
Eigenbouw 2-in-1-uitlaat waar 24 uur aan werd gelast om de inoxdeeltjes zo kunstig aan elkaar te zetten. De uitlaatspruitstukken zijn ook zelf getekend en ge-3D-print. De uitlaat van de liggende cilinder heeft slechts een paar millimeter speling met het frame.

Cilinder-koppen
De cilinderkoppen werden in 14 uur op een 5-asser freesbank uit een blok alumold 350 T58 gebeeldhouwd. De look is die van de Pantah-cilinderkop, waarop de originele TT2 Ducati was gebaseerd, maar daar houdt de vergelijking op. De nokkenassen en kleppen hebben niks meer met een Pantah te maken, maar worden in de toekomst vervangen door titanium exemplaren. De nokkenassen komen nu nog uit een standaard Ducati, maar worden weldra vervangen door NCR-exemplaren. Het doel is een kleine 120 pk. Voordat de cilinderkop klaar was, werden verschillende prototypes gemaakt, gemarteld en opnieuw gemaakt tot het blok het aan kon om drie minuten volgas over Man gejaagd te worden.

Cilinders
De cilinders zijn goed voor 1.178cc. De langere ‘sleeves’ van de cilinders zijn ook van eigen makelij. De 102 mm Pistal-zuigers draaiden op Man rond met dik 8.400 toeren, goed voor 106 pk aan het achterwiel, 155 Nm koppel en een topsnelheid van 243 km/u. In de toekomst wordt ook de krukas bewerkt. Het carter komt van een Ducati 1000SS.

Subframe
Het aluminium subframe is eveneens eigenbouw en herbergt de accu. Het loopt door tot aan de staande, achterste cilinder en vormt een tunnel waarlangs warme lucht naar buiten wordt gezogen via de kont, gebaseerd op het gelijkaardige systeem van de illustere Britten V1000. Losgekoppeld van de Muppo-achterveer heeft het 18 inch achterwiel, in de meest ingeveerde stand van de achterbrug, zo’n twee centimeter speling met de onderkant van het subframe. Niettemin raakte de achterband tijdens de race alsnog het subframe door het plooien van het frame tijdens de extreme belasting op het eiland Man.

Nokkenas
De nokkenas-tandwielen zijn gemaakt van Ergal 70-75 en zijn uiteraard een eigen ontwerp. De timing van de nokkenas kan makkelijk bijgesteld worden voor meer koppel op tragere banen of meer topvermogen voor als het echt hard moet gaan.

Deel

Gerelateerde artikels

KicXstart blog

Paradijsvogels

Rondsloffend over de parking op de top van de Oberalppas begon het pas echt toch me door te dringen. Waar zijn ze gebleven? En dan

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar