Prefab Sprout – Steve McQueen

MotoKicX serveert elke donderdag een nummer over of met motoren in de hoofdrol. Deze week: Prefab Sprout en hun album ‘Steve McQueen’.

In 1985 lanceert de Britse band Prefab Sprout het album ‘Steve McQueen’. Op de cover staat het viertal over een uit allerlei motoren heropgebouwde Triumph Tiger 90 gedrapeerd, een hommage aan zowel Steve McQueen als aan diens zelf uitgevoerde stunt- en achtervolgingsscenes op een Triumph in ‘The Great Escape’

Mocht je denken dat de nakomelingen van McQueen zich daardoor vereerd zouden voelen, think again. Het kwam namelijk tot een rechtszaak waarbij de nazaten van McQueen eisten dat de band de titel veranderde. Wat ook gebeurde: in de VS heet het album ‘Two Wheels Good’.

Het zal trouwens niet verbazen dat heel wat individuen of bedrijven in de loop der jaren een graantje wilden meepikken van McQueens populariteit door hun producten te pas en te onpas naar hem te vernoemen. En dus volgden ook daar met de regelmaat van de klok rechtszaken. In 2018 kreeg zelfs Ferrari er eentje aan het been, toen de Italiaanse autobouwer een beperkte oplage van de California T ‘The McQueen’ doopte, als eerbetoon aan Steves eigen 1963 250 GT Berlinetta Lusso. Hadden ze blijkbaar beter even kunnen vragen aan de (klein)kinderen…

Overigens kunnen we de erven McQueen aanraden om ook even in de richting van Sheryl Crow, M83, Lambchop, The Automatic of het Singaporese synthpopkwartet The Steve McQueens te kijken… Geen dank.

Fotografie header: Archief A. Herl

Deel

Gerelateerde artikels

Mugello

MotoGP-circuits: Mugello

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.