MV Brutale 1000 RR: 208 pk/186 kg

De kruitdampen van de introductie van de Ducati Streetfighter V4 zijn nog maar amper neergedaald of aartsrivaal MV Agusta opent de aanval met de Brutale 1000 RR, een naked met, jawel, 208 pk en drooggewicht van 186 kilo.

Hij zat er na de introductie van de S1000 RR Serie Oro vorig jaar op de Eicma natuurlijk aan te komen, de standaarduitvoering van MV Agusta’s nieuwe naakte vlaggenschip. Of nou ja, standaard, het blijft een MV Agusta natuurlijk. Om de boel een beetje betaalbaar te houden (prijs nog niet bekend, we hopen ergens halverwege de 20 mille) werden een paar extreem exclusieve zaken als de carbonfiber velgen en nog wat andere koolstofvezel delen terug op de plank gelegd en vervangen voor een set gesmede wielen en wat meer voor de hand liggend polyester kuipwerk.

Maar dat betekent niet dat we hier te maken hebben met een lowbudget versie. Het blok bleef bijvoorbeeld in grote lijnen identiek, dus de inmiddels bekende 1000cc vier-in-lijn afgeleid van de F4 1000 met radiale klepopstelling, dubbele injectoren en, om maar iets te noemen, een kwartet titanium drijfstangen. Uiteindelijk perst de vierpitter er liefst 208 pk uit, niet toevallig exact gelijk aan de 208 pk van de Ducati Streetfighter V4 maar dan wel uit een 200cc kleinere longinhoud. Topkoppel? 116 Nm. Om maar weer aan te geven dat in de naked klasse iedereen nu volledig van God los lijkt te zijn. Droog zet de Brutale 186 kilo op de schaal waarbij je er gevoegelijk van uit kunt gaan dat ook deze naked menig superbike op pk/kg-vlak overklast.

Ook qua rijwielgedeelte blijft er weinig te wensen over. Öhlins NIX30-voorvork en NTX36 shock; dat is al jaren het aangewezen duo bij het exclusievere (hyper)sportieve spul. Brembo Stylema klauwen stoppen de boel af terwijl een zesassige IMU zorgt dat de 208pk/116Nm ook nog een beetje te temmen zijn. Alles is aan boord: traction control, wheelie control (uitschakelbaar), bochten ABS, motorrem, launch control, up/down quickshifter en ja, wings op de radiateurkappen, zij het iets bescheidener dan bij de Streetfighter. De vleugels moeten er voor zorgen dat het voorwiel zo af en toe ook nog eens de grond raakt. Al is het ook lekkere marketing. Hoe dan ook, MV lijkt terug aan het front, en dat is goed nieuws, voor iedereen.  

Deel

Gerelateerde artikels

Suzuki stickerset

Stickertuning voor GSX-8S en R  

De GSX-8S en zijn gekuipte broertje GSX-8R zien er sowieso al verre van verkeerd uit; maar omdat alles altijd beter kan komt Suzuki nu met

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 met de MT-01 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. Vanwege de prijs, het