MV Agusta Brutale 750 (2001 – 2006)

In deze rubriek speuren we op tweedehandssites naar een interessante gebruikte motor die aan enkele voorwaarden moet voldoen: hij mag niet meer dan 5.000 euro kosten, mag geen al te hoge kilometerstand hebben en hij moet enige verbintenis hebben met een geteste nieuwe motor in dit nummer. Deze maand zijn we op zoek gegaan naar de voorvader van de MV Agusta Brutale 800.

€ 4.700,00 – € 5.750,00 |  749cc | vloeistofgek. vier-in-lijn | 127 pk | 185 kg | 19 l.

Wat is het?
Neem het platform en de motor van MV Agusta’s meest iconische model, de F4, en versier het met ander bodywork. Dat is in essentie de Brutale. De toen nog viercilinder levert 127 pk en die paarden worden in het gareel gehouden door top-onderdelen zoals een stalen trellisframe, een Showa UPSD-voorvork, een Sachs-monoshock, dikke remmen van Nissin en een enkelzijdige magnesium achterbrug. Klinkt allemaal spectaculair, maar de MV moet het toch vooral van zijn looks hebben. In vergelijking met de huidige Brutale 800 ziet de 750 er heel braaf uit, maar begin jaren 2000 was ook dit design heel gedurfd. Vrijwel meteen na de introductie van de 750 ging MV Agusta failliet, maar een paar jaar later stonden de koppige Italianen er weer. In 2012 kreeg de Brutale een kleinere en goedkopere driecilinder in z’n buik om de verkoop weer wat aan te zwengelen.

Wat moet ik weten?
De Brutale 750 ziet er niet alleen geweldig uit, hij rijdt ook zo. Zijn bochtengedrag is geweldig en zijn remmen bijten staalhard. Het 749cc-blok uit de F4 mist wel wat pit omdat je continu hoog in toeren moet zitten om er iets uit te halen. Er zijn heel wat gelimiteerde speciale versies van de Brutale gemaakt, zoals de Serie Oro. Daarvan zijn er 300 van de band gerold, allemaal met een hoogwaardige vering, carbon onderdelen en een uiteindelijk verlies van 6 kg ten opzichte van de normale Brutale 750. In 2006 stopt de productie van de 750 en wordt hij opgevolgd door de Brutale 910. Wij vonden na behoorlijk wat zoekwerk een exemplaar uit 2004 met 15.000 km op de teller. Gelukkig in de juiste kleur – rood! – maar ook nipt binnen het budget van 5.000 euro. Op foto’s ziet dit model, en ook andere MV’s, er mooi verzorgd uit. Dat is eigenlijk maar logisch ook, want een MV Agusta wordt bijna alleen gekocht door een liefhebber van het merk.

Tips van experts
MV Agusta staat niet meteen bekend om zijn betrouwbaarheid, wat de Italianen doorgaans als ‘karakter’ bestempelen. Specifieke ‘grote’ problemen zijn niet bekend, maar het gaat meestal om kleine prulletjes die dienst weigeren. Hou er ook rekening mee dat wie schoon wil zijn, moet afzien. Op de Brutale vertaalt zich dat in spatborden die opspattend regenwater niet tegenhouden, spiegels die vrijwel geen achteruitkijkzicht bieden en een totaal gebrek aan ruimte onder het zadel. Je weet bij de aankoop van een MV dat je heel wat moet opofferen om je schatje in goede conditie te houden. Denk daar alsjeblieft aan, want het zou zonde zijn om zo’n schoonheid te laten verloederen. Tweedehands staan er maar een aantal 750’s te koop, maar laat dat je keuze niet beïnvloeden. Wacht gerust nog wat langer tot er weer een nieuwe, misschien betere, Brutale verschijnt.


Deel

Gerelateerde artikels