Motortrip naar Arezzo, Toscane

Goed, je betaalt benzine en je hebt een vignet nodig voor het stuk door Zwitserland, maar verder is de route naar Toscane zeker niet de allerduurste ter wereld. Zeker voor je verblijf in een van de beroemdste en groenste regio’s ter wereld is een lening aanvragen hoogstwaarschijnlijk niet nodig: campings en horeca zijn er erg betaalbaar. Hooguit tast je voor je motor diep in de buidel, maar daar is het tenslotte je hobby voor.

Op naar de Renaissance

Vanuit Utrecht bedraagt de route naar de nog redelijk onbekende Etruskische parel Arezzo zo’n 1450 kilometer, volgens de routeplanner een slordige dertien uur rijden. Je zou aan een lang weekend of midweek dus al genoeg tijd hebben voor de heen- en terugrit. Maar als je toch naar Toscane gaat neem je er liever de tijd om het een en ander onderweg te bekijken en vooral te genieten van La Dolce Vita. Reserveer er dus minimaal een week voor optimaal te genieten van het motorrijden en de nodige cultuur- en natuurpracht. Zet koers naar Keulen, Frankfurt, Basel, Milaan en vervolgens Florence (Let wel op: in Italië wordt de stad aangegeven als Firenze). Hier begon de Renaissance, en zo voelt de stad ook, dus dit wil je niet mislopen.

‘God’s racetrack’

Italië wordt geroemd als ideale plek voor diverse roadtrips. Op deze site las je al eens een mooie ode aan het motorland en ook Jeremy Clarkson – die zweert bij vier wielen – heeft het altijd over Italië in termen als ‘God’s racetrack’ en ‘Italy, you beauty!’. Dat komt niet in de laatste plaats door de wegen natuurlijk, die door het schitterende glooiende landschap meanderen alsof Bob Ross zelf het zo geschilderd heeft. Maar ook door de broodnodige ontspanning die je er vindt. Of je nu een goedkope camping uitzoekt als pleisterplek, of een luxe hotel: Italianen verheffen het slaan van een goed figuur (fare la bella figura) tot absolute kunst, alsmede het genieten. Eenmaal van de snelweg af strijk je neer op idyllische plekken en laat je de heerlijkste wijnen en spijzen aanrukken. Dit is nog eens een motorvakantie.

Arezzo: een fijne, nog onbekende stad

Arezzo is een fijne, bij toeristen nog onbekende winkelstad met een schitterend oud gedeelte. Het ligt op een heuvel, je parkeert bij Petri (staat op borden aangegeven) en neemt de roltrap naar boven. Hier ben je echt onder de Italianen en word je niet onder de voet gelopen door Amerikanen die door de film Under The Tuscan Sun massaal (buiten coronatijd) naar Toscane komen. In deze film, vooral opgenomen in Cortona, is overigens wel mooi te zien waarom ze hier zo graag rondscharrelen. Maar ook (de routes naar) steden als Siena, het pittoreske Pienza en natuurlijk Pisa zijn absoluut de moeite waard. Kortom, alles wat je gehoord en gelezen hebt is waar: Toscane is geknipt voor een prachtige en betaalbare motortrip!

Deel

Gerelateerde artikels

Suzuki stickerset

Stickertuning voor GSX-8S en R  

De GSX-8S en zijn gekuipte broertje GSX-8R zien er sowieso al verre van verkeerd uit; maar omdat alles altijd beter kan komt Suzuki nu met

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 met de MT-01 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. Vanwege de prijs, het