Motorrijden in de winter: dit moet je weten

Over het algemeen kan je in België makkelijk in de winter doorrijden. De winters zijn meestal zacht en er valt weinig sneeuw. Wel is het zaak dat je jouw motorfiets regelmatig schoonmaakt en dat je geschikte motorkleding draagt wanneer je er in de winter op uit gaat voor een toertocht.

Warme en waterdichte motorkleding

Zeker in de winter wil je het zo comfortabel mogelijk hebben op de motor. Het is dus belangrijk om warme en waterdichte kleding te dragen om te voorkomen dat je koud en doorweekt raakt tijdens het rijden. Extreme kou kan daarnaast de alertheid verminderen, waardoor dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. Draag thermo-ondergoed onder je kleding tegen de gure wind die door kleine kiertjes toch bij je lichaam komt. Daarnaast kan je kiezen voor elektrisch verwarmde handschoenen en een regenwerend motorpak die de warmte van je lichaam vasthoudt. Eventueel kan je een windscherm gebruiken om jezelf te beschermen tegen gure wind. Weet jij al dat je niet gaat rijden in de winter? Waarschijnlijk houdt dit in dat je vaker de auto pakt, dus check of je een goedkope autoverzekering hebt of dat hier eventueel op te besparen valt.

Goed zicht door een krasvrije helm

Zicht is altijd belangrijk op de motor. In de winter is het vroeg donker en regent het veel. Maak je helm regelmatig schoon en vetvrij. Zo voorkom je dat er regen op blijft liggen, wat het zicht kan belemmeren. Ook pek of opspattende modder belemmeren het zicht tijdens het motorrijden dus maak na je helm direct schoon na je rit. Een helm zonder krassen biedt het beste zicht, omdat krassen ervoor zorgen dat je nog slechter ziet wanneer je tegenliggers hun verlichting aan hebben staan.

Maak de motor regelmatig schoon

Vuil, vocht en pekel tasten je motor aan, waardoor het verstandig is om de motorfiets na het rijden regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat er schade ontstaat aan het materiaal. Spoel de motor af met koud water en gebruik autoshampoo of een drupje badschuim voor een stralend schoon resultaat. Daarnaast is het verstandig om regelmatig het profiel van de banden te controleren. Als het begint te ijzelen of sneeuwen is het belangrijk dat de banden een goed profiel hebben. Hierdoor houd je grip op de weg en glijd je niet weg met de motor. Ook speelt dit een grote rol in je eigen veiligheid bij zware regenbuien. Een goed profiel zorgt ervoor dat het water beter afgevoerd kan worden. Winterbanden kunnen een goede oplossing bieden voor motorrijders en automobilisten. De juiste bandenspanning zorgt voor een goede wegligging.

Blijf je liever binnen in de winter? Met een abonnement op Motorrijder vermaak jij je toch.

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van