Michael van der Mark weg bij Yamaha

Toch wel enigszins verrassend scheiden de wegen van de Japanse constructeur en de Nederlandse coureur na dit seizoen.

Kennelijk was het Van der Mark zelf die aan een andere uitdaging toe was getuige het feit dat de 27 jarige coureur uit Gouda zelf heeft aangegeven na dit seizoen uit te kijken naar een ander team. Welke reden er precies ten grondslag ligt aan het vertrek is op dit moment nog niet duidelijk. Van der Mark is erg te spreken over de nieuwe R1, maar tegelijkertijd is er met Toprak Razgatlioglu ook een teammaat aan boord gekomen die duidelijk niet van plan is de nr.1-status binnen Pata Yamaha aan de Nederlander te laten.

Na 20 podiumplaatsen, 3 overwinningen en 2x winst op Suzuka voor Yamaha (tot op heden) zal Van der Mark dus van zitje wisselen. Alleen waarheen? Het Duitse Speedweek laat doorschemeren dat de deal met BMW eigenlijk al rond is, wat gezien de goede contacten tussen manager Laurens Klein Koerkamp en het Duitse team geen gekke gedachte is. Koerkamp bracht eerder al Tom Sykes onder bij BMW. Daarbij past de Nederlander goed binnen het BMW-profiel dat met twee ervaren rijders (Sykes en Eugene Laverty, beide 34) nu behoefte heeft aan in ieder geval één jonge rijder van topniveau. Die zijn schaars in het WK Superbike. Binnen het huidige veld van topcoureurs is alleen Razgatlioglu (23) jonger dan Van der Mark.

Een terugkeer naar Honda zou nog kunnen maar Bautista is al vastgelegd voor 2021 en zowel Leon Haslam als Takaaki Nakagami azen op het tweede zitje. Kawasaki is eveneens al voorzien met Jonathan Rea en Alex Lowes en Ducati lijkt ook volgend jaar aan te sturen op de Britse tandem Redding/Davies binnen het Aruba Racing.

BMW is dus de meest logische optie, het team wordt ondersteund door de fabriek, een minimale vereiste voor een coureur van het kaliber Van der Mark en de S 1000 RR heeft al laten zien de potentie te hebben om mee te draaien met de gevestigde teams. Bij een eventuele switch naar de Duitsers zal een uitstap naar de 8 uren van Suzuka een stuk minder prominent op de kalender komen te staan van Van der Mark, een race die hij al 4 keer won. Wie de plek binnen Pata Yamaha in zal nemen is nog niet bekend, Loris Baz wordt genoemd, evenals Tom Sykes en Cameron Baubier die momenteel onverslaanbaar is in het MotoAmerica, op een Yamaha.

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.