Led Zeppelin – Moby Dick

MotoKicX serveert elke donderdag een nummer over of met motoren in de hoofdrol. Deze week: Led Zeppelin met ‘Moby Dick’.

Een nummer zonder tekst, over motoren? Huh? Wel, niet óver motoren, maar deze song zal sinds de première van de legendarische concertdocumentaire ‘The Song Remains The Same’ (1976) voor eeuwig gelinkt worden aan LZ-drummer John Bonham. Tijdens dat nummer krijgt de kijker namelijk persoonlijke beelden te zien van Bonzo: tijdens een romantische wandeling met z’n vrouw Pat Phillips, maar ook terwijl hij z’n flinke collectie classics en hotrods opblinkt, én op z’n motor rijdt. Die laatste was een Burbank Customs 1972 ‘Sunset Tripper’-chopper op basis van ‘Captain America’ uit Easy Rider, maar dan met een Union Jack in plaats van de Stars & Stripes over de tank gespoten. Het blijven natuurlijk Britten. Ook het blok was van Britse makelij: een 650cc twin uit de 1970 Triumph Bonneville T120. De Sunset Tripper was overigens maar een van de vier customs die uiteindelijk bij de Californische custombouwer besteld zouden worden; eentje voor elk bandlid.

Of het uiteindelijk de Sunset Tripper was waarop Bonham volgens de overlevering door hotellobby’s en -gangen raasde, is niet helemaal duidelijk; maar dát hij ’t deed, staat (nagenoeg) buiten kijf. De band had een verschrikkelijke reputatie als ‘t aankwam op hotelkamers vernielen en compleet buitensporige seks- en drugsfeestjes organiseren.

Bonhams chopper bleef tot 1988, acht jaar na zijn onfortuinlijke dood, in de familie, waarna hij naar Denemarken verhuisde om als ornament te dienen in … een pizzazaak. In december 2014 werd hij opnieuw richting VS verscheept, waar hij in oktober 2015 voor een onbekend bedrag geveild werd.

Fotografie header: Archief A. Herl

Deel

Gerelateerde artikels

KicXstart GP Special 2024

Licht uit, GP Special aan!

Het GP-seizoen staat op punt van beginnen en wil je tot in de puntjes voorbereid aan de start staan dan is dit 148 pagina’s dikke

Boxerpower Paint Protection Film

Boxerpower Paint Protection Film

Het is de bedoeling om de R 1300 GS duurtestmotor van zusterblad Motorrijder er zo lang mogelijk zo goed mogelijk te laten uitzien, vandaar dat