Kort getest: Suzuki GSX-S950

De grootste uitdaging voor de GSX-S950 ligt ongetwijfeld bij de positionering. Want in feite is het een gestripte GSX-S1000 met minder vermogen, maar waarom zou je dat willen? Omdat je veroordeeld bent tot een A2-rijbewijs, bijvoorbeeld, of omdat het financieel aardig wat voordeel oplevert…

Het is een beetje lastig om Suzuki’s gedachtegang achter deze GSX-S950 helemaal te doorgronden, maar laten we een poging doen. Het komt erop neer dat het merk in de A2-markt een opvolger zocht voor de uitgepufte GSX-S750 (Euro4), maar niet enkel maar verder wilde met de inmiddels toch aardig uitgemolken SV650.

Met de onlangs stevig opgefriste GSX-S1000 was de stap kennelijk snel gemaakt, al moest de 1000 wel bijna 40 % van z’n vermogen overboord gooien om aan de maximale A2-limiet van 95 pk te voldoen. Om marketingredenen werd besloten om de A2-versie dan meteen maar om te dopen tot een 950, ook omdat het merk de goedkopere GSX-S950 dan slim kon positioneren als concurrent van populaire middenklassers als de Kawasaki Z900 en Yamaha MT-09. Iets met een mes en twee kanten.


Ondanks de ietwat misleidende 950-typeaanduiding hebben we hier in grote lijnen wel degelijk te maken met een GSX-S1000. Los van het downtunen van het blok werd ook de rest van de motor gestript om de prijs te drukken: Brembo’s werden Tokico’s, de quickshifter werd gedemonteerd, de KYB voorvork doet het zonder afstelmogelijkheden, de led-knipperlichten hebben plaatsgemaakt voor een gewone set, het dikke ‘tapered’ stuur sneuvelde voor een smalle buis, de voetsteunen zijn niet meer zwart geanodiseerd, en het elektronicapakket werd beperkt tot het minimum.

Voor de goede orde, wij rijden hier de A2-versie met vol vermogen. Afijn, de dikke vierpitter trakteert je direct op een zeer aangenaam, doorrookt stemgeluid, eigenlijk precies zoals we dat kennen van de duizend. De koppeling laat zich heerlijk licht bedienen door twee vingerkootjes, maar het aangrijpingspunt is wat aan de scherpe kant. Het went wel, maar bij manoeuvres als straatje keren blijft het even opletten. Verder kenmerkt de vierpitter zich door uitermate smeuïge omgangsvormen, net als bij de 1000 resulteert de ride-by-wire-update in een boterzachte gasrespons.


Kiezen uit rijmodi is er door het downgraden van het elektronicapakket niet bij en de tractiecontrole is nu drievoudig instelbaar in plaats van vijfvoudig, maar op een motor met 95 pk kun je dat nauwelijks een gemis noemen. Wat overblijft is een krachthonk dat bulkt van het koppel en zich vooral tussen 3.000 en 8.000 tpm van z’n beste kant laat zien. Ga je doorhalen dan is de pijp snel leeg, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je op de openbare weg die regionen boven de 10.000 tpm toch zelden of nooit zal aanboren.

De GSX-S950 is voor een A2-motor niet de lichtste, maar desondanks weet de GSX-S950 z’n 214 rijklare kilo’s prima te verhullen. Dat lichte en trefzekere sturen kennen we al van de nieuwe GSX-S1000, maar dat de 950 met z’n eenvoudigere set-up op dit vlak niet of nauwelijks onderdoet voor z’n duurdere anabolen-broer is op z’n zachtst een verrassing. Het geeft aan dat de basis set-up van de niet-instelbare 43 mm KYB vork prima voor elkaar is, met een mooie mix van comfort en feedback zodra je een paar tandjes bijzet.


Conclusie
Hoe deze GSX-S950 presteert als échte A2-motor is een beetje koffiedikkijken, maar gezien het stevige koppel, de bloksouplesse en het mooi uitgebalanceerde stuurkarakter moet het raar lopen wil deze Suzuki opeens een modderfiguur slaan. Daarbij heb je meteen een dijk van een motor in huis zodra de restricties van tafel mogen. Niet met dat rauwe randje van de GSX-S1000 natuurlijk, maar vooral in het lage- en middentoerenbereik dermate potent dat je de strijd met motoren als een Z900 of MT-09 probleemloos aankan. Zo bekeken is de GSX-S950 (die toch een paar duizend euro voordeliger is dan de GSX-S1000), misschien nog wel interessanter voor niet-A2 rijbewijshouders…

Plus- en minpunten
+ Souplesse vierpitter
+ Bruikbaar koppel
+ Neutraal stuurkarakter
– Als A2-motor zwaar (en relatief duur)
– Matig dashboard
– Geen connectiviteit

Lees de volledige test in Motorrijder Koopgids 2022 of KicXstart Koopgids 2022.


Technische gegevens
Suzuki GSX-S950
Motor: 999cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde 4-in-lijn
Boring x slag:  73,5 x 59 mm
Compressieverhouding:         12,2:1
Max. vermogen:         95 pk @ 7.800 tpm (A2: 48 pk @ 6.100 tpm)
Max. koppel:   92 Nm @ 6.500 tpm (A2: 76 Nm @ 3.250 tpm)
Gewicht:         214 kg (rijklaar)
Zithoogte:       810 mm
Tankinhoud:   19 l.
Prijs België: € 10.799,-
Prijs Nederland: € 10.999,-

Tekst Randy van der Wal • Fotografie Henny B. Stern

Deel

Gerelateerde artikels