Kawasaki ZX-6R

De 600 is terug, leve de 600! Na de verrassende herintreding van de Yamaha R6 twee jaar geleden duikt nu ook Kawasaki in het tot voor kort nog als verloren beschouwde segment. Als absolutie liefhebbers van het genre juichen we de volhardendheid van de groenen alleen maar toe.

Met Yamaha en Kawasaki zijn er nu twee serieuze spelers terug op het supersporttoneel. Al hanteren ze wel een andere aanpak. Yamaha richt zich met de R6 vooral op de racerij: alleen zonder kenteken is het ding een beetje te betalen en om er vermogen uit te peuteren heb je een race-kit nodig. Waarin Yamaha ruimschoots voorziet. Kawasaki doet het anders en ziet de 600 als een goed alternatief nu die enorme (financiële) kloof ontstaan is naar de superbikes, en focust zich juist op de straatrijder. Sterker, van deze nieuwe versie ie er niet eens een échte 600 maar alleen deze 636.

Half/half

Hoe nieuw is deze 636 nu eigenlijk? Nou, het is een beetje half/half. Kawasaki verwacht ook niet weer zoveel van de supersportmarkt dat het even een compleet nieuwe machine uit de mouw schudt. Frame, swingarm en blok kennen we nog van de 2013 ZX-6R. Met het oog op Euro4 regelgeving kreeg het 636-hart een aangepaste mapping, een nieuw uitlaatsysteem en een kortere eindoverbrenging. Het voortandwiel telt nu 15 tanden in plaats van 16, om zo de ZX door de emissie-eisen te loodsen. Nog knap dat ze bij Kawasaki het topvermogen vrijwel hebben weten te handhaven (-1pk) met 130 pk @ 13.500 tpm. Dat is nog steeds een zeer respectabel aantal voor een 600, of nou ja, 636 natuurlijk. De grootste aanpassingen zitten ‘m verder in het gewijzigde kuipwerk – nu met LED-verlichting en een iets groter ruitje – en de Showa Separate Function Fork (BFF) die de oude BPF vervangt. Ook doet de ZX-6R het nu met een quickshifter, maar geen blipper, dus alleen ‘up’. De overige elektronica kennen we nog van de oude, dus de twee powermodes (Full en Low), 3 stappen traction control en het KIBS-ABS. Het elektronische hart heeft niet de verfijnde input van een IMU-regelunit zoals tegenwoordig gangbaar is, maar dat gezegd hebbende speelt zeker TC op een 600 toch een aanzienlijk minder dominante rol dan op een 200 pk dikke superbike.

Geen toeters en bellen

Snelheid en momentum houden is heilig op een zeshonderd en de ZX-6R is er meester in. Allereerst omdat de gasrespons uit de kunst is. De vierpitter reageert perfect op de input van de rechterpols wat ook weer het vertrouwen geeft om nog eerder (en harder) de gaskleppen open te schroeven. Nu heb ik redelijk recent nog op een R6 gereden en daar moet je toch echt serieus harder je best op doen om de gang er in te houden. Zak je weg onder de 9.000 tpm is het op de Yamaha motorisch vooral een koude kermis, de ZX-6 tapt in dat gebied overduidelijk uit een beter gevuld vaatje. De aangepaste gearing – en 36cc extra – helpt op dit vlak natuurlijk. Je knalt nét met iets meer overtuiging een bocht uit. De quickshifter zorgt er ondertussen voor dat je de dikke analoge tellernaald naadloos in het juiste gebied houdt. Voorbij de 13.000 tpm vlakt het wel wat af, dat is ook een consequentie van de gewijzigde overbrenging.

Voldoening

Op stuurvlak geen reden tot klagen. Dat heel scherpe van de R6 (bocht in) heeft de ZX-6R niet maar de balans is goed en de feedback uit de BFF net zo. Eenmaal op lijn is het uitmuntend qua scherpte en stabiliteit. Dat de ZX-6R standaard is uitgerust met de hagelnieuwe Bridgestone Battlax S22’s helpt op dit vlak. Daar kan je met gerust hart een circuitdagje mee pikken. De bewegingsruimte is trouwens best riant voor een 600. Het zadel werd ook iets langer (met het oog op straatgebruik) en dat is op een vrij compacte motor als deze toch goed nieuws. Het ruitje zou iets groter moeten zijn; op circuit kan je er met kunst- en vliegwerk nog wel een beetje achter weg kruipen maar op straat zou ik er niet al te hoge verwachtingen van hebben. De voldoening om een zeshonderd precies in z’n ‘sweet spot’ over een circuit te jagen blijft ongeëvenaard. Het is eigenlijk op één vlak waar de Kawa meters laat liggen. Remmen. Niet dat Nissins (inclusief radiale rempomp) niet optimaal presteren, in tegendeel, maar omdat het ABS-systeem vooral op de pittige remmomenten zoals aan het einde van het rechte stuk te snel toegeeft. Met als resultaat dat je net even te vaak je rempunt en je apex mist. Uitschakelen kan niet, dus hardcore circuitliefhebbers zijn gewaarschuwd. Op straat is het geen probleem natuurlijk.

Conclusie

Hoewel we hier achter het nieuwe kuipwerk vooral te maken hebben met een opgefriste 2013-versie is het toch goed nieuws dat Kawasaki het 600-genre van een nieuwe impuls voorziet. De korte eerste kennismaking op Jerez bewijst eens te meer dat er weinig grotere geneugtes zijn dan een potje ouderwets rondknallen op een 600, of nee, een 636. In goede handen is een uitbalanceerde supersport als deze ZX-6R een akelige luis in de pels van menig superbike. En dat voor (tegenwoordig) bijna de helft van het geld. Laat de andere fabrikanten het goede voorbeeld maar volgen…

+/-

 • + opvallend krachtig onderin (voor een ‘600’)
 • + stuurscherpte en -gemak
 • + scherp geprijsd
 • – Voor de groene betaal je meer
 • – Niet het begin van een nieuwe 600-hype
 • – ABS niet uitschakelbaar (circuit)

Technische gegevens

 • Motor: 636 cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde 4-in-lijn
 • Boring x slag: 67 x 45,1 mm
 • Compressieverhouding: 12,9:1
 • Max. vermogen: 130 pk/ 13.500 tpm
 • Max. koppel: 70,8 Nm/ 11.000 tpm
 • Brandstofvoorziening: elektronische injectie, dubbele injectoren, 4 x 38 mm gasklephuizen
 • Transmissie: zesbak, quickshifter
 • Frame: aluminium twin-spar
 • Voorvering: 41 mm Showa BFF upsd-voorvork; veervoorspanning, in- en uitgaande demping
 • Achtervering: Showa-monoshock; veervoorspanning, in- en uitgaande demping
 • Voorrem: 310 mm-schijven met Nissin Monobloc 4zuigerremklauwen, ABS
 • Achterrem: 220 mm-schijf met enkelzuigerremklauw, ABS
 • Banden voor/achter: Bridgestone Battlax S22: 120/70-ZR17 / 180/55-ZR17
 • Wielbasis: 1.400 mm
 • Balhoofdhoek/naloop: 24,5°/101 mm
 • Zithoogte: 830 mm
 • Gewicht rijklaar: 196 kg
 • Tankinhoud: 17 l.
 • Prijs Nederland: € 12.799,00*
 • Prijs België: € 11.799,00*
  *Standaard, zwarte versie. Meerprijs groen €200,-

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van