Kort getest: CFMoto 700MT Adventure

CFMoto 700MT Adventure

Mijn vrouw zal het ongetwijfeld niet graag lezen, maar feit is dat in de motorbranche kleine avontuurtjes tegenwoordig hot zijn. Lichte allroads die je doen dromen van de vlucht vooruit zonder dat je eerst een bank moet overvallen om genoeg duiten bij mekaar te harken. Tegelijk realiseerde CFMoto zich dat de 700MT zijn houdbaarheidsdatum al eventjes voorbij was. En hup, ziedaar de CFMoto 700MT Adventure.

Internationaal zal je de modelnaam ‘700MT Adventure’ trouwens nergens aantreffen, overal wordt de motor als ‘700MT’ op de markt gebracht. In de Benelux zal de nieuwe machine nog een tijdje de uitlopende 700MT naast zich moeten dulden en om in de showroom het verschil tussen de twee modellen duidelijk te maken, krijgt de nieuwe motor bij ons het achtervoegsel ‘Adventure’ mee.

CFMoto 700MT Adventure

Go-Go Gadget!
Het eerste wat opvalt als ik op de 700MT Adventure stap, zijn een aantal maten. Om de motor van de zijstandaard overeind te duwen moet er toch wel wat spierkracht ingezet worden, 240 kilo rijklaar is aan de forse kant voor een motor die beginnersvriendelijk moet zijn. Nog een geluk dat de zithoogte beperkt is, met het standaardzadel op 800 mm boven Moeder Aarde is dat lager dan een ‘oude’ 700MT of een 800MT Explore.

Die zithoogte is dan wel interessant voor minder ervaren of kleinere motorrijders, voor mijn 1,82 meter is het niet ideaal. Ik zit laag ‘in’ de motor en met de voetsteunen een beetje naar voren is de zithouding vrij passief. In vergelijking met de grotere MT’s is het stuur nadrukkelijk naar de bestuurder toe gedraaid, waardoor het heel laag staat. En doordat het stuur dicht bij je romp zit, krijg je nog meer de indruk dat het windscherm, het 5” TFT-dashboard en de rest van het kuipwerk ver voor je uit staan.

CFMoto 700MT Adventure

Dat laatste is trouwens meer dan een indruk. Nu heb ik redelijk lange armen, maar om het eenvoudig verstelbare windscherm te bedienen (handig ratelsysteem met draaiknoppen links en rechts van het smalle windscherm) moet ik zo ver naar voren reiken dat ik wenste dat ik Inspector Gadget was. Je weet wel, dat gekke tekenfilmfiguurtje dat ‘Go-Go Gadget’ riep en dan plots twee meter lange armen had.

Sensationeel vlak
Wil je een beginnend motorrijder het hof maken, dan moet je het leven aan boord van je motor zo aangenaam mogelijk maken. En dat lukt op vlak van comfort, want hoewel de zithouding voor mij te passief is, heb ik een hele dag gaan geen last van pijntjes of ongemakken. Om maar te zeggen dat het zitcomfort meer dan oké is. Ben je op zoek naar comfort en gebruiksgemak, dan past ook de 693cc paralleltwin in je kraam.

CFMoto 700MT Adventure

De krachtbron is met 68 pk bij 9.500 toeren per minuut en 60 Nm bij 6.000 omwentelingen geen pk-braker of koppelmonster; ervaren motorrijders zullen de 180° twin een beetje vlak en sensatie-arm vinden. Het blok doet op zich wel zijn werk, alleen zonder dat van de daken te schreeuwen. Ga je de zesduizend toeren voorbij, dan komen de trillingen wel opzetten in de voetsteunen. Ben je van plan om op de openbare weg te blijven, dan laat je die rubbers dus het best gewoon op de voetsteunen zitten. Dat het plastic van het windscherm bij bepaalde toerentallen een beetje resoneert, werkt me al snel op de zenuwen – al kan je dat irritante probleempje ongetwijfeld oplossen door hier of daar een stukje rubber achter de schroeven te monteren.

CFMoto 700MT Adventure

Wakker blijven
De ochtendroute die we door de Algarve volgen, is vrij apart. Terwijl de streek vergeven is van de tweevakswegen met lange doordraaiers waarop je lekker vaart kunt maken, stuurt onze gids namelijk om de haverklap van die grote wegen weg om eenvaksweggetjes door de heuvels op te zoeken. Vaak met ondermaats beton als bestrating, krappe bochten en gruwelijke stijgingspercentages zodat je met de 700MT Adventure toch op je qui-vive moet zijn.

In krappe bochten hou je met wat koppeling, achterrem en iets meer toeren de gang erin en met het stuur zo laag geplaatst mis ik wat gevoel in de voorkant van de motor. Bij de lunchstop monteer ik het stuur een pak hoger en pas uiteraard de inclinatie van de rem- en koppelingshendels aan waardoor een zithouding ontstaat met de ellebogen wat hoger. Dat helpt me al een pak vooruit, alleen zou er wat mij betreft ook zeker het optionele verhoogde zadel (840 mm) bij mogen.

CFMoto 700MT Adventure

Alle testmotoren zijn voorzien van de optionele driedelige kofferset die piekfijn is afgewerkt en die je niet telkens met de sleutel hoeft te ontgrendelen om een koffer open te maken, wat lekker handig is. De binnenkant van de koffers is met een soort vilt afgewerkt zodat je helm (die probleemloos in de topkoffer past) geen schade oploopt. Netjes gedaan.

Aerominium
Na de lunch drijft de gids het tempo op de verharde weg een beetje op. De motoren zijn nagelnieuw (amper honderd kilometer op de teller) waardoor het schakelen nog niet boterzacht aanvoelt, terwijl de gasrespons in sommige gevallen wat finesse mist. Bij het accelereren is er geen vuiltje aan de lucht. Sluit je echter het gas bij een wat hoger toerental en draai je daarna opnieuw aan het rechter handvat, dan gebeurt die herneming niet altijd even zuiver.

CFMoto 700MT Adventure

Met het stuur hoger geplaatst en door mijn bovenlichaam wat meer naar voren te hellen heb ik meer gevoel in de voorkant, en met mijn hoofd dichter achter het windscherm is de bescherming ook beter. Zet je het windscherm in de hoogste posities, dan komt het meteen ook heel steil te staan. En omdat je sowieso al ver achter de ruit zit, ontstaan er bij hogere snelheden wat turbulenties. Een beetje naar voren neigen of de ruit in de lagere standen houden biedt dan soelaas.

De ruim instelbare vering staat standaard eerder zacht, maar is wel correct gedempt. Om de boel te vertragen moet je vrij hard in het remhendel knijpen, zonder dat de voorkant daarbij te ver door z’n knieën gaat en ook de achterrem doet z’n werk naar behoren. Pak je aan hogere snelheid (120+) een bult in het wegdek, dan voel je wel wat leven in de brouwerij ontstaan en ook op de snelweg gaat de motor bij hogere tempo’s een beetje zoeken. Al zal de bijna lege driedelige kofferset daar ongetwijfeld ook z’n rol in spelen.

CFMoto 700MT Adventure

Raggende Manne of Normaal?
Op de gravelpaden houden we onze manieren. Dat je met een shortcutknop op de linker stuurhelft het ABS op het achterwiel kunt uitschakelen is handig, om de tractiecontrole te deactiveren moet je wat dieper in de prima uitgewerkte menustructuur. De vering doet het op zich niet slecht op licht onverhard, al is de veerweg beperkt en nodigt het potige gewicht van de 700MT Adventure ook niet meteen uit om keihard offroad te gaan raggen. Dus doe maar Normaal in plaats van De Raggende Manne.

CONCLUSIE
De naam van een motor is uiteraard belangrijk, maar kan tegelijk verkeerde verwachtingen creëren. Vandaar dat het achtervoegsel ‘Adventure’ voor de 700MT wat mij betreft een beetje misplaatst is, want dit is geen adventure bike. Daarvoor zijn de offroad capaciteiten te beperkt (150 mm veerweg) en het gewicht te hoog. Is de CFMoto 700MT Adventure daarom een slechte motor? Absoluut niet, zolang je maar beseft dat je heel weinig geld hebt uitgegeven en in de eerste plaats op zoek bent naar een comfortabele no-nonsense motor met de looks van een adventure. Dagelijks op de motor naar het werk zonder daarvoor een fortuin te moeten ophoesten? Kijk eens naar de CFMoto 700MT Adventure. En in het weekend met de partner achterop richting de Ardennen? Ook geen probleem. Voor het avontuur kan je dan nog altijd in Marc Couckes Durbuy Adventure terecht.

CFMoto 700MT Adventure

Plus- en minpunten
+ Comfortabel
+ Scherp geprijsd
+ Fraaie looks
– Niet licht
– Passieve zithouding
– Krachtbron mist sensaties

CFMoto 700MT Adventure

Motor: 693cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde paralleltwin
Boring x slag:  83 x 64 mm
Compressieverhouding:         11.6:1
Max. vermogen:         68 pk @ 9.500 tpm
Max. koppel:   60 Nm @ 6.000 tpm
Brandstofvoorziening:           elektronische injectie
Transmissie:    zesbak, ketting, slipperkoppeling
Frame: stalen buizenframe met subframe van stalen buizen
Voorvering:     KYB 43 mm UPSD, volledig instelbaar, veerweg 150 mm
Achtervering:  KYB monoshock, veervoorspanning instelbaar, veerweg 148 mm
Voorrem:        320 mm schijf met radiaal gemonteerde tweezuigerremklauw, ABS
Achterrem:     260 mm schijf met enkelzuigerremklauw, ABS
Banden voor/achter:  110/80-R19 / 150/70-R17 (CST C6017)
Wielbasis:       1.445 mm
Balhoofdhoek/naloop:           n.b./n.b.
Gewicht: 240 kg (rijklaar)
Zithoogte:       800 mm
Tankinhoud: 20 l
Prijs België:     € 7.499,-
Prijs Nederland:         € 8.499,-


Tekst Bart De Schampheleire • Fotografie CFMoto Media Crew

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati Multistrada V2 S

Kort getest: Ducati Multistrada V2 S

Ducati heeft opnieuw flink geïnvesteerd in een compleet nieuwe Multistrada V2 (S) die een plekje krijgt midden in het segment van de avontuurlijke toermotoren. Nieuw

BMW R 12 G/S

BMW R 12 G/S: hightech klassieker

In 1980 introduceerden de Duitsers het concept van een enduro met cardanaandrijving, et voilà: de legendarische BMW R 80 G/S was geboren. Vijfenveertig jaar later