Komt de Honda Dax terug?

Als we de aanzwellende geruchten uit Japan en enkele patentaanvragen mogen geloven, dan ziet ‘t er naar uit van wel. Volgens het Britse BikeSocial zou de naam ‘ST125’ onlangs door Honda geregistreerd zijn, evenals de naam ‘Trailsport’ in de VS – beiden typeaanduidingen voor de kleine machine waarvan bij ons vooral z’n Japanse roepnaam ‘Dax’ is blijven hangen. Voor een pak onder ons de eerste kennismaking met een ‘schakelbrommer’ destijds: ofwel de Europese semi-automatische driebak, ofwel de geïmporteerde Japanse vierbak, maar beiden met het kenmerkende hoge sigaaruitlaatje, de tienduimswieltjes, en de tank die in het frame zat ingewerkt – met de vuldop onder het zadel. Heerlijk. En terug van weggeweest, als we de nieuwtjes mogen geloven.

Voor de aandrijving zou Honda naar verluidt (en logischerwijs) rekenen op het blok dat ook in de recent heropgeviste Super Cub steekt, in licht bijgespijkerde versie onder de Monkey 125 hangt én ook de MSX/Grom 125 aanvuurt: een luchtgekoelde 125cc ééncilinder, die 10 pk presteert bij 7.500 omwentelingen, en 10,4 Nm aan koppel genereert bij 5.000 toeren. Een basis die in de verschillende incarnaties al op de nodige zieltjes wist te winnen.

De mogelijke heropleving van de Dax zou alleszins niet volledig onverwacht komen: na de Super Cub en de Monkey werd onlangs ook het stof van de CT125 geblazen – al slaat de distributie voorlopig Europa over. Vingertjes kruisen opdat beide machines alsnog de oversteek maken? Jazeker!


Bannerbeeld: Honda

Deel

Gerelateerde artikels

KicXstart blog

Paradijsvogels

Rondsloffend over de parking op de top van de Oberalppas begon het pas echt toch me door te dringen. Waar zijn ze gebleven? En dan

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar