Hans Spaan exit bij RW Racing: “Geen vertrouwen in het presteren van Bendsneyder”

Gezien de emotionele eruptie die momenteel plaatsvindt bij RW Racing kun je met zekerheid zeggen dat er onderhuids al enige tijd een en ander etterde binnen het Nederlandse team, en dan vooral tussen coureur Bo Bendsneyder en diens crew chief Hans Spaan.

Spaan had geen zin om te wachten op het officiële statement van het team (ook al een teken dat de partijen zich niet echt lekker tot elkaar verhouden) en ventileerde zijn ongenoegen deze morgen in De Telegraaf. Daarin is Spaan duidelijk. Bendsneyder laat geen progressie zien en dat gaat ook niet gebeuren. “Ik ben het vertrouwen in het presteren van Bendsneyder verloren, ik zag dat het niet goed ging komen. Hijzelf vindt van wel maar dan wilde hij niet meer met mij werken omdat hij geen vertrouwen meer in mij heeft. Al heeft hij dat zelf nooit zo tegen mij uitgesproken, ik hoorde dat achteraf. Ik stelde voor in Misano dan van crew chief te wisselen maar dat ging niet omdat Corsi met onze Italiaanse crew chief Manciucca zou werken.” Over wat er toen gebeurd is weidt de Castricummer verder niet uit, maar het komt er op neer dat Spaan uit eigen beweging niet naar Misano is afgereisd. Dat het team daarna geen contact meer heeft gezocht met de crew chief, op z’n collega monteurs na, is voor Spaan pijnlijk. “Ze hadden me op z’n minst even kunnen bellen voor mijn kant van het verhaal.”    

Ondanks het goede begin waarin Bendsneyder tijdens de veelbelovende IRTA-tests nog lovend sprak over de ‘directheid van Spaan’ is de bom nu dus duidelijk gebarsten, met als resultaat dat Spaan na 38 jaar in de GP’s nu het RW kamp verlaten heeft. “Ik zag na twee wedstrijden wel dat het moeilijk zou worden, er zit totaal geen progressie in bij Bo, als we aan een IRTA test meedoen gaat het hartstikke goed maar zo’n test gaat nergens over. Daar rijd je één snelle ronde en start je niet met 36 man tegelijk. Als je als achtste gekwalificeerd staat en al na de eerste bocht 19e ligt, waar ben je dan mee bezig? Het zit tussen de oren. Dat zegt iedereen binnen het team, alleen niet als hij erbij staat.”

Teammanager Jarno Janssen betreurt in een korte reactie in De Telegraaf dat Spaan niet heeft gewacht op het gezamenlijke persbericht. “Ik ga er verder niets over zeggen, Ik kan wél zeggen dat Hans meer is dan iemand die bij RW werkt. Ik ken hem al 20 jaar en hij is als persoonlijkheid en technicus onvervangbaar. Ik ben op de hoogte van wat er in het team speelt en heb meerde malen aan Hans gevraagd hoe het ging tussen hem en Bo, dat was alleen maar positief.”

Voor nu is het wachten op de reactie van Bendsneyder en het officiële statement van het team dat na coureur Steven Odendaal nu dus ook Spaan ziet vertrekken in een seizoen dat sportief toch al bijzonder matig verloopt.

Deel

Gerelateerde artikels

Bimota Tesi H2

Kort getest: Bimota Tesi H2

Door het verrassende samenwerkingsverband met grootmacht Kawasaki, zag het exclusieve Bimota zijn kans schoon een eigen archeologische vondst af te stoffen, de Tesi-naafbesturing uit de

GASGAS Espargaro Portimao test 2023

Wie is … GASGAS ?

What’s in a name: het gaat hard voor GASGAS sinds het merk in 2020 aankondigde de race-activiteiten uit te breiden naar het asfalt met een