EICMA19: Ster van de show APRILIA RS 660

Je kan ‘m gerust sensationeel noemen, de nieuwe RS 660. Met dit volledig nieuwe model duikt Aprilia in een nieuw segment van lichtgewicht sportmotoren, ver weg van de geld- en pk-verslindende Superbikes.

Overigens had Aprilia wel de hulp nodig van een superbike om deze RS 660 te kunnen ontwikkelen, namelijk haar eigen RSV4. De paralleltwin van de RS is qua opbouw namelijk gelijk aan de voorste cilinderrij van de V4, daarmee slaat Aprilia twee vliegen in een klap: een sterke reductie van de ontwikkelingskosten maar toch een prestatiegericht, hoogvermogend blok. Met de deur in huis: De 660 perst er 100 pk uit. Vergis je niet, dat is voor een paralleltwin van deze omvang in zeer respectabel aantal, ter vergelijk een sportief ogende machine als de Kawasaki Ninja 650 doet het met 68 pk. Dat is een heel andere categorie, los nog van het rijwielgedeelte. De RS660 is de pocket rocket die sinds het uitsterven van de supersport 600 al tijden hoog op de verlanglijst staat van de sportieve motorrijd(st)er.

Dat Aprilia het serieus neemt blijkt wel uit de elektronica toepassingen en het compleet nieuw ontwikkelde rijwielgedeelte. Hoewel 100 pk niet ontembaar lijkt, laat Noale niets aan het toeval over met een bak elektronica waar je ‘u’ tegen zegt. Een heuse zes-assige IMU verwerkt de input voor; multi instelbaar traction control, wheelie control, cruise control, autoblipper quickshifter, motorrem, bochten-ABS én 5 riding modes (Commute, Dynamic, Individual, Challenge en Time Attack. Allemaal afgekeken van grote broer RSV4.

Om te smullen is het rijwielgedeelte dat de traditie van Aprilia’s wonderschone rijwielgedeeltes in ere houdt: een alu twin spar frame waarbij het blok dient als dragend deel, om de RS compact te houden scharniert de (asymmetrische) swingarm direct in het blok. Kayaba veerwerk moet zorgen voor de juiste feedback, op remvlak wordt de hulp ingeroepen van Brembo met een set 320 schijven en vierzuiger Monobloc klauwen. Droog noteert de RS 169 kilo, rijklaar is interessanter maar dat geeft Aprilia nog niet prijs, reken ergens tussen de 170-180 kg.

Ondank de sportieve inborst maakt Aprilia middels de zitpositie ook wel duidelijk dat de dagelijks realiteit niet over het hoofd is gezien: De RS is niet overdreven voorwiel-gericht met een vrij ontspannen ergonomische set-up. Opvallend: de vleugels. Dat lijkt een tikje overdreven op een 100 pk sterke twin maar Aprilia geeft aan dat de GP-wings (bekt lekker, ook niet onbelangrijk) buiten de betere aerodynamica ook helpen de warmte van het blok beter af te voeren. Hoe dan ook, met de strakke ledverlichting rondom staat er wel wat. Zeker in de overheerlijke Reggiani kleurstelling, al moet je daarvoor de jaren 90 (en de RS250) wel bewust meegemaakt hebben. Voor ons is de RS 660 dé ster van de Eicma show. Nu nog even de prijs afwachten.  

Deel

Gerelateerde artikels

Quadlock

Producttest: QUADLOCK

Zonder brood, water en smartphone is de mensheid gedoemd uit te sterven, het zij zo. Ook de accessoireshandel in telefonie beleeft gouden tijden, dus ook