Eicma: BMW F 900 R en F 900 XR!

Met de F 900 R presenteert BMW in Milaan een potige opvolger voor z’n F 800 R roadster én zet het in één adem ook een klein broertje neer van z’n sportieve hoogpoter S 1000 XR: de F 900 XR. Wie zich het ‘9cento’-concept van BMW nog herinnert, zal bij die laatste blij verrast zijn dat er van het ultrastrakke design wat elementen zijn overgenomen voor het productiemodel.

 class=

Voor de voortstuwing rekent BMW op het verder doorontwikkelde blok uit de F 850 GS: een tweecilinder-in-lijn die nu 105 pk (+10 pk) op de straat zet, en uitpakt met een beter gevulde koppelcurve (87 Nm tussen 4.500 en 8.500 tpm), maar een identiek piekkoppel: 92 Nm. Dat bereikt het merk door de cilinderinhoud verder op te boren (+2 mm) en nieuwe gesmede zuigers te voorzien, waardoor het blok groeit tot 895cc. De compressie werd opgekrikt tot 13,1:1, de kruktappen worden onder een hoek van 90 graden t.o.v. elkaar geplaatst en de ontstekingsintervallen liggen op 270 en 450°. Daardoor moeten de nieuwkomers klinken als een V2, en dankzij de twee balansassen moet het blok een stuk soepeler lopen. Beide 900’s zijn ook verkrijgbaar als A2-machines, zij het onder afwijkende motornummers – aangezien die versies maximaal 95pk mogen hebben voor ze geknepen worden. Nadien kietelen tot 105pk is bij die speciale versies dan ook niet mogelijk.

 class=

Beide machines willen in het ‘middensegment’ – nu ja, wat heet, met 900cc… – de referentie worden qua technologie. Standaard krijgen ze twee rijmodi (Rain en Road), tractiecontrole (ASC), ABS en ledverlichting rondom, maar de optielijst is schier oneindig: adaptieve bochtenverlichting, keyless sleutel, Dynamic ESA, Pro-rijmodi, quickshifter (SAP), intelligent SOS-systeem, ABS Pro, MSR, DTC, DBC en RDC. De F’s krijgen het inmiddels bekende 6,5-inch TFT-schermpje mét standaard connectiviteit aangemeten.

Het rijwielgedeelte wordt gevormd door een stalen brugframe met de motor als dragend element, een dikke 43mm UPSD vooraan (met 135/170 mm veerweg voor respectievelijk de R en de XR) en een tweezijdige swingarm met een qua veervoorspanning en uitgaande demping regelbare monoshock achteraan (142/172mm veerweg R/XR). Verder wijkt de geometrie licht af tussen de R en de XR: wielbasis (1.518 vs. 1.521mm), offset van de voorvork (23 vs. 31mm), naloop (114,3 vs. 105,2mm) en ook de zadelhoogte (815 vs. 825mm) verschillen. Dat zorgt voor een sportieve zit op de naakte R, terwijl de XR een actieve maar meer relaxte rijhouding verzorgt, inclusief verstelbaar windschermpje – ideaal voor sportief toeren, dus. Daarbij pakken beide 900’s uit met een wereldprimeur: een plasticgelaste tank met respectievelijk 13 (R) en 15,5 liter (XR) aan boord.

De F 900 R zal binnenkort verkrijgbaar zijn in Blackstorm metallic, San Marino Blue metallic en Style Sport in Hockenheim Silver metallic/Racing Red. Vanafprijzen beginnen bij 8.800 euro in België, in Nederland heb je er al eentje vanaf 9.770 euro!

De F 900 XR doet het met de kleurtjes Light White, het erg opvallende Galvanic Gold metallic (Style Exclusive) en Racing Red (Sport). Vanaf 11.450 euro in België, en 13.450 euro in Nederland.

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van