Dit is ‘m, de nieuwe Yamaha MT-07: opgefrist en Euro5-proof

In het kielzog van z’n grote broer krijgt ook de MT-07 voor 2021 een opfrisbeurt. Niet geheel onbelangrijk, want als er één motor de kastanjes uit het vuur haalt voor de Japanners op het gebied van keiharde verkoopcijfers, is het wel deze vlotte tweepitter. Voor de goede orde, liefst 125.000 stuks verkocht Yamaha van de ‘07’ sinds diens introductie in 2014.

Waar de MT-09 feitelijk opnieuw werd opgebouwd zijn de ingrepen aan de MT-07 een stuk bescheidener. Meest opvallende zijn neus en kont die een restyling hebben ondergaan, vooral met dank aan de LED-verlichting die een plaatsje moest krijgen. Ook de richtingaanwijzers zijn nu standaard van het LED-type. Ook de tank (nog steeds 14 liter) heeft een nieuwe vorm waarbij vooral de happers (Yamaha noemt het winglets) aan de zijkant opvallen. Het zadel is slanker uitgevoerd wat in combinatie met het bredere stuur (32mm) het gooi- en smijtkarakter van de toch al energieke twin nog verder moet opstuwen. Motorisch bleef het grotendeels bij het oude, al leverde de CP2-tweepitter door de Euro5 restricties wel ietsjes in: 73,4 pk @ 9.000 tpm en 67,0 Nm @ 6.500 tpm, dat was voorheen 74,8 pk en 68 Nm bij hetzelfde toerental. Vooral aan in- en uitlaatzijde werd er flink gesleuteld om aan de eisen van Brussel te voldoen met onder andere een gewijzigd inlaattraject, nieuw 2-in-1 uitlaatsysteem en een aangepaste ECU.

Waar Triumph met de Trident met rijmodi experimenteert, waagt Yamaha zich daar met de MT-07 nog niet aan. Wel is alle info nu beter af te lezen met dank aan een nieuwe LCD-dashboardje, met vooral grotere displays. Mocht je in je jeugdige enthousiasme iets te hard op een bocht af stuiven dan is het wellicht goed nieuws dat de remschijven zijn gegroeid van 282 naar 298 mm, juist voor net even dat extra beetje bite. De nieuwe MT-07 staat vanaf maart in de showroom, prijzen volgen later nog.

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van