De nieuwe 2023 Indian Motorcycle FTR 1200 Sport 

Gevecht op alle fronten

Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw bevochten Indian Motorcycle en Harley-Davidson elkaar op de racebanen met zowel fabrieksmotoren als privé-teams. De meest legendarische gevechten vonden plaats op het flat track circuit. Het iconisch team van Indian, bijgenaamd “The Wrecking Crew”, veroverde significante overwinningen in de late jaren 1940 en vroege jaren 1950, waardoor de band van het merk met de dirt oval-racecompetitie werd versterkt. Nadat Polaris Inc. in 2011 het merk Indian Motorcycle opnieuw leven in had geblazen, volgden de nieuwe modellen elkaar in gestaag tempo op. Indian Motorcycle stelde in 2016 een New Wrecking Crew team samen voor een terugkeer naar Flat Track racing en ontwikkelde daarvoor een nieuwe motorfiets, de FTR750. Het raceteam en de motor boekten de successen waarop gehoopt werd, hetgeen de baan vrijmaakte voor de ontwikkeling van de FTR 1200.

Nieuw model

Dit originele en spraakmakende model maakte in september 2019 zijn debuut op Intermot, de Europese motorshow in Frankfurt. Voor Indian Motorcycle was dit een forse stap op weg naar een nieuwe groep (jongere en sportievere) rijders. Het is geen toeval dat een Amerikaanse fiets in Europa debuteerde, want de FTR 1200 was een bewuste stap van Indian met een lange-termijn verkoop- en marketingstrategie buiten de Verenigde Staten. De man die tekende voor het ontwerp, Rich Christoph, was afkomstig van Harley-Davidson’s designteam. De FTR 1200 is geïnspireerd op de FTR750, maar is meer een standaard dan een echte flat-tracker. De motor beschikt over een goed zichtbaar trellisframe, een vlakke zitting een breed flat track stuur en een voetsteunpositie in het midden van het frame. 

‘From Dirt to Track’

In de eerste jaren werd vooral teruggegrepen naar de historie en de sucessen op de ovale dirt track banen in de VS. In Europa leek deze vorm van racen aan te slaan, maar grote groei bleef uit. Desondanks had de FTR een goede plek weten te veroveren in het sportieve segment, met een nog steeds groeiende fan base. Met de successen in de ‘Super Hooligan’ klasse, waarbij Tyler O’Hara zich in 2022 tot kampioen liet kronen, was de weg vrij om de volgende stap in de ontwikkeling van dit model te maken. Tijdens de EICMA afgelopen november was er de introductie van de ‘FTR 1200 Sport’. De lancering werd vorm gegeven door een video waarin Tyler o’Hara en zijn teamgenoot Jeremy McWilliams nog een laatste appeltje met elkaar schilden op de baan. 

Met de flitsende beelden van het cicuit of the Americas werd de FTR geherpositioneerd als een volbloed streetfighter voor op de weg en het circuit, waarmee de rijders die momenteel traditioneel de voorkeur geven aan de Ducati Monster, Triumph Speed Triple en BMW R nineT in het vizier komen. Het uiterlijk onderging enkele aanpassingen zoals een belly pan onder het blok, de ‘mini fairing’ rond de koplamp en het afdekkapje op het achterdeel van het zadel. De lichtere kleurstellingen versterken het imago van de  FTR als sportief alternatief. Nieuw is ook de 4” digitale klok die ook is voorzien van het ‘Ride Command’ navigatiesysteem. 

Onveranderd is de brute power die over een grote bandbreedte beschikbaar is. 

2023 zou zo maar eens het jaar van de FTR kunnen worden.

MEER INFORMATIE OVER DE FTR 1200 SPORT >>

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan