De koning is dood, lang leve de koning: BMW R 1250 RT MY21!

Al dik veertig jaar staat de afkorting ‘RT’ van BMW Motorrad synoniem voor BMW’s ultieme toermotor, voor zowel je zondagse clubommetje als een zomerreis naar warmere (en vooral bochtigere) oorden. En ere wie ere toekomt – weinig motoren die al die tijd ook maar in de buurt kwamen van koning RT. Kwestie van de troonsopvolging te verzekeren, komen de Duitsers voor 2021 met een flinke rits upgrades, die de boxer ook na nieuwjaar tot de referentie in het segment moeten bombarderen. Motorisch verandert er weinig: de flattwin (met ShiftCam) heeft nog steeds 1.254 cc aan cilinderinhoud en levert 136 Euro5-genormeerde pk’tjes af. 

 class=

Dynamic Traction Control (DTC) en nieuwe ‘Eco’-rijmodus standaard

De nieuwe R 1250 RT komt standaard met dynamische tractiecontrole (DTC) die een zo veilig mogelijke rit moet garanderen door elektronisch in te grijpen als drip verloren dreigt te gaan. Om ook het verbruik te optimaliseren, implementeert BMW ook standaard een ECO-rijmodus, die steeds zoekt naar het laagst mogelijke brandstofverbruik. Optioneel (en af-fabriek) kan de nieuwe RT geleverd worden met de ‘Pro Riding Modes’, met onder meer regelbaar motorkoppel (MSR): dat systeem voorkomt instabiliteit tijdens het uitbollen of terugschakelen, door een slippend achterwiel. 

 class=

Nieuw BMW Full Integral ABS Pro-systeem standaard

In zijn jongste uitvoering is de R 1250 RT standaard uitgerust met het nieuwe Full Integral ABS Pro-systeem van BMW Motorrad. Dit is een gecombineerd remsysteem waarbij zowel de voor- als achterrem (hand en voet) gebruikt worden om de voor- en achterremmen gelijktijdig te bedienen. In combinatie met het ABS Pro (dat ook onder hellingshoek gaat zoeken naar de ideale remkrachtverdeling) moet het Full Integral ABS Pro de veiligheid tijdens remmanoeuvres een stuk verder opschroeven. 

Nieuwe ‘full led’-koplamp en richtingaanwijzers 

Ook qua verlichting zet de RT een flinke stap voorwaarts: de nieuwe komt met een standaard ‘full led’-koplamp. Optioneel (en af-fabriek gemonteerd) kan je ook voor adaptieve bochtenverlichting gaan: de optie ‘Adaptive Turning Light’ verandert het dimlicht van de standaard ‘full led’-koplamp in de bocht naargelang de hellingshoek. Op die manier wordt de bocht zo goed als volledig verlicht omdat het licht beweegt naar waar de motor heen rijdt. 

Dynamic Cruise Control (DCC) standaard, Active Cruise Control (ACC) met geïntegreerde afstandsregeling als fabrieksoptie

Het woord ‘dynamisch’ in de standaard Dynamic Cruise Control (DCC) slaat op het feit dat de vooraf ingestelde snelheid ook constant wordt gehouden als je bijvoobeeld bergaf rijdt. Als het remeffect van de motor daarvoor niet volstaat, wordt de geïntegreerde rem automatisch geactiveerd om de gewenste rijsnelheid aan te houden. Het optionele Active Cruise Control (ACC) gaat nog een stap verder: de radartechnologie monitort de afstand constant en past de snelheid indien nodig aan, waardoor de rijder de rijsnelheid niet hoeft aan te passen aan zijn of haar voorligger. 

 class=

Enorm, nieuw TFT-kleurenscherm met geïntegreerd navigatiesysteem standaard

Eenmaal voorbij het nieuwe smoeltje van de R 1250 RT, springt meteen het enorme TFT-scherm in het oog: liefst 10,25 duim in doorsnee én voorzien van geïntegreerde kaartnavigatie en de nodige bluetoothconnectiviteit. Een extra leesbril zal je niet nodig hebben, en de eenvoudige menustructuur van de vorige generatie blijft behouden – het wordt gewoon over een grotere oppervlakte uitgesmeerd. Zo kan je naast de visualisatie van de standaard ‘tellers’ nu ook een navigatiekaart projecteren – waardoor andere schermen overbodig worden. Knap!
Optioneel kan je daar overigens nog de ‘Comfort telephony with extended smartphone connection’ bijkopen. Daardoor kan je je smartphone veilig in een opbergvak worden geplaatst dat spatwaterdicht is en door een elektrische ventilator wordt verlucht. De batterij kan inductief of via een USB-aansluiting bijgeladen. Als toetje kan je in de optielijst ook het audiosysteem 2.0 aanschaffen – dat een nog betere sound dan voorheen zou produceren.  

 class=

Nieuw kuipwerk  

Het nieuwe kuipwerk vooraan oogt niet enkel frisser en dynamischer, het verbetert naar verluidt ook de aerodynamica – en bijgevolg uw comfort aan boord. Afgezien van de nieuwe ledpartij is ook het bovenste deel van het kuipwerk kleiner geworden, waardoor je als rijder een breder gezichtsveld krijgt. Naast de basisversie in ‘Alpine White 3’ (zie hieronder) is de nieuwe R 1250 RT ook verkrijgbaar in de kleurtjes  ‘Elegance’, ‘Sport’ en (optioneel) als  ‘Option 719’. 

 class=

Nog even alle troeven van de nieuwe BMW R 1250 RT op een rijtje:

•  Boxermotor met BMW ShiftCam-technologie om de timing en opening van de inlaatkleppen te regelen. 
• Vermogen en koppel: 136 pk bij 7.750 t/min en 143 Nm bij 6.250 t/min. 
• Pingelsensor 
• Nieuw Full Integral ABS Pro-systeem van BMW Motorrad standaard. 
• Drie rijmodi standaard. 
• Nieuwe ‘Eco’-rijmodus standaard. 
• Riding Modes Pro met bijkomende ‘Dynamic’-rijmodus en nieuwe regeling van het motorkoppel (MSR). (OPTIONEEL) 
• Dynamic Traction Control (DTC) standaard. 
• Elektronische ‘Dynamic ESA’-ophanging van de nieuwste generatie met volautomatische laadcompensatie. (OPTIONEEL)
• Hill Start Control Pro (HSC Pro) met uitgebreide functie. (OPTIONEEL)
• Nieuw kuipwerk vooraan voor betere aerodynamica. 
• Nieuwe standaard ledkoplampen (OPTIONEEL: ‘full led’-koplampen met adaptieve bochtverlichting)
• Connectiviteit: Nieuw, multifunctioneel instrumentenbord met 10,25″ groot TFT-kleurenscherm en tal van andere standaard voorzieningen. 
• Nieuwe ‘Comfort telephony with extended smartphone connection’. (OPTIONEEL)
• Nieuw audiosysteem 2.0. (OPTIONEEL)
• Nieuwe claxon met dubbele toon standaard. 
• Intelligent Emergency Call. (OPTIONEEL)
• Verkrijgbaar in drie kleuren. 

Prijzen en beschikbaarheid worden later bekend gemaakt.

 class=

Deel

Gerelateerde artikels

KicXstart blog

Paradijsvogels

Rondsloffend over de parking op de top van de Oberalppas begon het pas echt toch me door te dringen. Waar zijn ze gebleven? En dan

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar