De Kawasaki KLR650 komt terug (maar niet naar Europa…)

Heuglijk nieuws van Kawasaki: de KLR 650 maakt z’n rentree, nadat hij in 2018 langs de achteruitgang van de bühne verdween. Althans, als je Joe Biden sinds kort je president mag noemen – want de volledig vernieuwde KLR is (voorlopig?) enkel op de Amerikaanse markt gericht. Al zijn er ook lichtpuntjes aan de einder: de KLR 650 MY22 lijkt dan wel op z’n oude zelve, maar krijgt wel elektronische injectie, een honinggraatkatalysator en een O2-sensor voor een beter verbruik en lagere uitstoot. En dat zet de deur richting Euro5 misschien wel op een kiertje. Toegegeven, ‘t is een waterkansje, maar wij kruisen alvast onze vingers…

 class=
KLR650 basisversie

In z’n nieuwe versie wordt de 652 monocilinder dus gevoed door Keihin elektronische brandstofinjectie, middels een gasklephuis van 40mm. De tuning zou op betere midrange power gemikt zijn, wat Kawasaki heeft gerealiseerd door een nieuwe in- en uitlaatprofielen op de nokkenas, en een smallere uitlaatdiameter. Voorlopig krijgen we geen vermogensgegevens mee, maar het maximale koppel ligt op ​​53 Nm bij 4.500 tpm. Aan het blok is zoals vanouds een klassieke vijfbak gekoppeld, maar die krijgt voor de MY22 wel een fikse update met onder meer een nieuwe schakelvork voor de derde in de bak, licht bijgewerkte vierde en vijfde versnellingen en naaldlagers in plaats van de kogellagers van weleer. Zou een stukje vloeiender moeten schakelen dan voorheen.

Ook het subframe en de swingarm worden vernieuwd – die laatste wordt iets langer voor verhoogde stabiliteit, terwijl ook het scharnierpunt iets potiger wordt. Bovenop het frame rust de nieuw tank, die liefst 23 liter aan benzine aankan, en dus ideaal is voor de langere trips.

 class=
KLR650 Traveler

Voorts gaat Kawasaki voor een verbeterde ergonomie, een verstelbaar en hoger windscherm, een nieuw LCD-dashboardje en ledverlichting vooraan. De spaakwielen blijven als vanouds 21- en 17-duims met 90/90 en 130/80 banden, wat voldoende keuze geeft bij de enduro- en dualsportbanden. 

 class=
KLR650 Adventure

De KLR650 zal in de VS in drie verschillende varianten komen: een basisversie (al dan niet met ABS), een Traveler (met topkoffer, ABS en extra laadpunten) en de Adventure (zijkoffers, ABS, schijnwerpers, carterbeschermer, tankpad, laadpunten en een camo-kleurstelling). Het gewicht varieert van 208 kg van de standaardversie tot 220 van de Adventure.

En nu maar hopen dat Kawasaki een oversteek overweegt…

Deel

Gerelateerde artikels