De jacht is open

Weet jij waarom er onlangs bij mij in de buurt midden op een boerenwegel een politieman stond, z’n combi verstopt achter het hoge gras? Ik wel: een nieuw geplaatst C3-bord; wat staat voor ‘verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder’. De correcte agent laat ons rustig onze helm afzetten, wanneer er plots zes politiemensen opduiken om foto’s te nemen van onze bemodderde nummerplaten. Beetje overkill, me dunkt. Maar wat bleek? Op bevel van de burgemeester en na aanhoudende klachten van omwonenden over onaangepast rijgedrag werd er een C3-bord geplaatst en worden er controles uitgevoerd. De 58 euro die het ons elk kost zal ons worst wezen, op een circuitdag zijn we al snel veel meer centen kwijt.

Maar wat me mateloos stoort is dat de burgemeester in kwestie hiermee de lokale tv-zender en de krantenkoppen haalt. En wij? Mogen wij ons verhaal komen doen in de pers? Natuurlijk niet, de lokale reporterheld is nog groen achter zijn oren en denkt zo breed niet. Of heeft niet goed opgelet tijdens zijn journalistenopleiding, waar je leert om alle partijen aan het woord te laten. Maar het mag duidelijk zijn: we hebben de tijdsgeest compleet tegen. De combinatie van natuur en benzinemotoren is nu eenmaal not done, terwijl een toevallig passerende dikke tractor met Euronorm nul een hoop dieseldampen uitstoot. Maar goed, ik wil niet ook nog de boeren stigmatiseren.

Initiatieven in samenwerking met Sport Vlaanderen om enduristen desnoods langs de taluds van de snelweg te laten rijden, proberen we (met name onze hoofdredacteur) op de agenda te krijgen, voorlopig helaas zonder gevolg. Er is veel onwetendheid – “Enduro? Is dat een fiets?” – en probeer dan maar eens iets te bereiken. Maar handhaven, ho maar, dat kan wel. Want wat was de vangst van de dag? Twaalf enduro-motoren, verspreid over een hele dag. Daarvoor werden ingezet: één anoniem voertuig en twee politiecombi’s. Kan er iemand rekenen? De burgemeester van Sint-Lievens-Houtem alvast niet.

Beeld: TV Oost

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki Ninja ZX-6R

Kort getest: Kawasaki Ninja ZX-6R

Niet zo heel lang geleden dachten we de laatste supersport toch echt uitgezwaaid te hebben en nu staan de fabrikanten opeens weer in de rij

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er