De BSA Gold Star is terug

Het mythische Britse BSA is terug. Dat werd erg toepasselijk aangekondigd op de NEC Motorcycle Live show in Birmingham, de ‘B’ in ‘BSA’ voor wie z’n klassiekers niet kent. Het merk maakt z’n comeback met de bekendste naam uit het gamma: de Gold Star.


Het merk Birmingham Small Arms is 40 jaar van de markt verdwenen; en dan was het ooit zo fiere Britse merk al een tijdje zo goed als dood. In 2016 werd de merknaam gekocht door de Indische Mahindra-groep. Mahindra ontwierp de nieuwe BSA in Engeland, maar hij wordt geproduceerd in India – al zijn er plannen om een nieuwe productiehal op te zetten in het legendarische Small Heath in Birmingham, iets wat bij de ‘Peaky Blinders’-fans een belletje moet doen rinkelen.


En nu komt er dus opnieuw leven in het merk, middels een moderne interpretatie van de Gold Star. Dat is wellicht BSA’s bekendste model, genoemd naar de gouden ster die motorfietsen kregen die de befaamde ‘ton’ of meer dan 100 mijl (160 km/u) haalden. De ‘Goldie’ werd in de vroege jaren 50 dan ook een van de favoriete motoren van de caféracers, met ook grote exportcijfers richting de Verenigde Staten.

 


Hoewel er nog weinig bekend is over de nieuwe BSA Gold Star, zou het gaan om een 650 eenpitter. Veel van de styling lijkt rechtstreeks van de oude Gold Star overgenomen, maar dan in een iets beschaafder pakket. Lees: zonder kuitbeenversplinterende kickstarter. Ook de stof, kleine vogels en zelfs een deel van de mannelijke anatomie opzuigende ongefilterde Amal-carburator ontbreekt.

De nieuwe Gold Star is watergekoeld, beschikt over vier kleppen per cilinder en twee balansassen om de trillingen van het blok te beperken. De originele Gold Star had geen van die dingen. Met 45 pk doet de nieuwe Gold Star maar een handvol pk beter dan z’n intussen 70 jaar oude voorvader, maar dat is uiteraard met A2 in het achterhoofd. De topsnelheid zou wel meer dan 160 km/u of 100 mijl moeten bedragen, wat in dit geval een verdomde plicht lijkt.

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er

KicXblog middelvinger

De middelvinger

De krokussen staan in bloei, de lammetjes springen door de wei, het sompige moeras (voorheen tuin) is eindelijk doorwaadbaar en de dijken worden stuk voor

[