Bridgestone Battlax S21

Voor de Yamaha XSR900 ex-langeduur koos ik voor de Bridgestone Battlax S21, die keurig en met momentsleutel werd gemonteerd bij de Wetterse Bandencentrale. Ik opteerde voor de S21 omdat ik die vooral ken uit de racerij, en ik was nieuwsgierig of deze band het ook zo goed zou doen op straat – lees: op variabele ondergronden en bij wisselende temperaturen. De gebruikte technologieën bij deze band gaan over de gebruikte staaldraad, rubberlagen en het onderlinge chemische spel. De koord bestaat uit vijf afzonderlijke staaldraden. Deze hebben open tussenruimten en zijn rond elkaar gewikkeld in een rubbercoating die een gelijke, constante spanning verzekert. Dat alles draagt bij tot een optimale stijfheid, flexibiliteit en schokabsorptie. De rubberen isolatie van de koord gaat oxidatie tegen en vermindert warmteontwikkeling.
De voorband doet het met drie verschillende rubbersoorten, de achterband met vijf compounds. De compound in het midden is harder, wat zorgt voor meer stabiliteit en minder slijtage. Naarmate je meer op hellingshoek gaat richting de schouder van de band, worden de compounds zachter en bieden ze meer grip. Gegoochel met nog meer silica en polymeren in de compounds zorgt dan weer voor meer grip in de regen, terwijl er toch voldoende flexibiliteit behouden blijft. Nanotechnologie op moleculair vlak zorgt voor een bijzonder goede chemische verstandhouding. Op straat krijg je te maken met heel wat verschillende soorten asfalt in alle mogelijke weersomstandigheden, en ook dan scoort de S21 bijzonder goed. Het opvallendst is de korte opwarmperiode die de Bridgestone nodig heeft, waarbij de zachte compound op de schouder van de band erom smeekt gebruikt te worden. Op natte ondergrond geeft de S21 veel vertrouwen, al kan dat ook te maken hebben met de tractiecontrole die als beschermengel mee op pad is waardoor we met z’n allen veel verder durven gaan.

Prijs: voorband: € 151,50 / achterband: € 201,50 |
Getest door: Stefaan Buyze | Meer info: www.bridgestone.be

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.