BMW R100RS? Zo kan het dus ook!

Toevallig nog een oude R100RS staan uit 1978? Laat je dan eens inspireren door deze creatie van de Spaanse zelfbouwer XTR PEPO. Een BMW, maar dan wel met de groeten uit Madrid!

Geschreven door Randy van der Wal Foto’s Cesar Godoy

XTR Pepo staat voor ‘EXTREME PEPO’. Het is de naam die Pepo Rosell (1962) aan z’n Madrileense gevel hing toen hij in 2015 een nieuwe koers wenste te varen. Ingewijden zullen Pepo wellicht kennen van Radical Ducati, de Spaanse Ducati ‘createur’ die de kleine Spanjaard jaren onder zijn hoede had, en tevens in die hoedanigheid een graag geziene gast was op de Ducati clubraces op Assen. KicXstart hoofdredacteur Randy van der Wal heeft zelfs nog twee edities deelgenomen op een Radical Ducati en miste (tot z’n eigen frustratie) op een haar na het podium. Afijn, dat was toen. Na 13 jaar Ducati wilde Rosell z’n horizon echter verbreden en richtte hij  XTR Pepo op. Rosell wenste zich niet alleen nog maar toe te spitsen op het Bolognese merk, met als resultaat een aantal wonderbaarlijk fraaie motorische kunststukjes. Neem nu deze Silver Bullet MK2.

Misbruikt
Pepo steekt zelf van wal over z’n nieuwste creatie: “De MK2 is een evolutie van de Silver Bullet die ik maakte in 2017. Met deze machine heb ik een soort tour gedaan door heel Europa, langs de grote festivals als Bike Shed, Wheels and Waves, de BMW Motorrad Days in Garmisch en Berlijn, noem maar op. Hoewel, ‘ik’… de motor ging vooral mee met de opdrachtgever van het project en kwam uiteindelijk terug in Madrid in nogal deplorabele staat.
Er kijkt echt niemand om naar zo’n motor tijdens zo’n tournee. Dat heeft me pijn gedaan. De motor zat vol met vocht en roest, het houten solozitje waar ik dagen mee bezig was geweest was zwaar beschadigd en zelfs de binnenkant van de carburateurs en de cilinderkoppen waren aangetast door al de regen. Zogenaamde motorliefhebbers. Afijn, we besloten de Silver Bullet nieuw leven in te blazen met een nieuw bodywork. Meer een racer, agressiever, meer XTR…Hiervoor heb ik de hulp ingeroepen van de jonge Italiaanse designer Alberto Caimi. We wilden de aluminium kuip koste wat het kost handhaven, maar verder lag het bij hem. Met het fraaie ontwerp van de tank en soloseat heeft hij echt iets moois neergezet.”

De politie
Voor de technische opbouw van de Silver Bullet shopte Rosell ook bij BMW zelf, getuige de R nineT voorpartij (vork, remmen, schijven) en ook de wielen kennen we van Münchens coole retro-racer. De cardan is juist weer van een oudere BMW waarbij een sloop R850R van de Guardia Civil mooi van pas kwam voor de donatie van een swingarm/cardan. Zo zie je maar, de politie is je beste vriend.

Meesterlasser en vriend van het huis ‘Super Mario’ (z’n echte naam wordt al jaren angstvallig geheimgehouden) boog zich letterlijk en figuurlijk over de voorbochten van het uitlaatsysteem en maakte op ongekende fraaie wijze twee titanium Akrapovic einddempers (origineel voor een Yamaha R6) pas. Zelden hebben we op coolere wijze twee dempers tussen een frame door zien piepen. We zouden een kleine moord doen voor een soundcheck. De twee dikke K&N kelken komen niet alleen de looks ten goede, maar zorgen er ook voor dat de oude boxer voldoende frisse lucht binnenkrijgt.

Huisvlijt
Het handgeklopte aluminium topkuipje en de fraaie tank/soloseat combinatie zijn in eigen huis gefabriceerd, net als dat de aanpassingen aan frame en subframe plaatsvonden in de werkplaats in Madrid. Pepo daarover: “Het goede is dat we tank en zitje zo hebben ontworpen dat deze op alle oude BMW’s passen. Ze zijn beschikbaar voor iedereen die z’n BMW wil transformeren…” We kunnen ons voorstellen dat je nu even naar de schuur loopt en nog eens goed kijkt naar de stoffige R100 daar in de hoek. 

Op de vraag of ook de MK2 weer een tour langs de Europese zelfbouwvelden zal maken geeft Rossel nog maar even geen antwoord. “Hm, misschien, maar ik vertrouw ‘m niet meer toe aan anderen, dat lesje heb ik wel geleerd…”

Deel

Gerelateerde artikels