Billy Joel – You May be Right

MotoKicX serveert elke donderdag een nummer over of met motoren in de hoofdrol. Deze week: Billy Joel met ‘You May Be Right’.

Het fortuin dat Billy Joel vergaarde met wereldhits als ‘We didn’t start the fire’, ‘Uptown Girl’, en ‘Piano man’ is minstens voor een deel opgegaan aan z’n tweede grote passie: motoren. Zo heeft hij sinds 2010 een eigen custom motorshop op Long Island (met klanten als Bruce Springsteen) en een eigen motormuseum waar maar liefst 60 van Joels eigen motoren uitgestald staan. Z’n zaak heeft zich heeft gespecialiseerd in het bouwen van zogenaamde restomods: motoren die tot in de details klassiek ogen, maar eigenlijk splinternieuw zijn. Ook in z’n nummers nemen motoren een prominente rol in; in 1992 nam hij een demo op die ‘Motorcycle Song’ heette, maar al in 1980 kwam ‘You may be right’ uit.

I’ve been stranded in the combat zone
I walked through Bedford-Stuy alone
And I rode my motorcycle in the rain
And you told me not to drive
But I made it home alive
So you said that only proves that I’m insane

Vooral de ‘I made it home alive’ typeert de motorrijder in Billy Joel. In een interview vertelde hij ooit dat hij motorrijden als een ‘pretpark’ ziet. “Het is gevaarlijk en iedereen op de weg wil je pakken. Een vrachtwagen blaast je zo van de weg en auto’s snijden je af alsof je niet bestaat. Je speelt dus een dodelijk spelletje schaak. Ideaal om alle spinnenwebben uit je hoofd te blazen.” Op 15 april 1982 heeft het niet veel gescheeld of ‘Piano Man’ had nooit meer een toets beroerd. Hij botste met z’n Harley op een wagen die een rood licht had genegeerd en raakte ernstig gewond aan beide handen. Sindsdien moet zijn linkerduim het zonder bovenste vingerkootje doen, al weerhoudt dat Joel er niet van om te blijven rijden. “Als ik nog eens zo’n motorongeval heb, speel ik wel verder met m’n ellebogen. Da’s rock-‘n-roll.” Amen.

Fotografie header: Archief A. Herl

Deel

Gerelateerde artikels

Boxerpower Paint Protection Film

Boxerpower Paint Protection Film

Het is de bedoeling om de R 1300 GS duurtestmotor van zusterblad Motorrijder er zo lang mogelijk zo goed mogelijk te laten uitzien, vandaar dat

Indian FTR Sport

Indian lanceert motorverzekering

Het is niks nieuws in motorland, motorverzekering aanbieden – zo kan je onder meer bij Kawasaki en Yamaha je motor verzekeren – en nu springt