BAM! Yamaha Ténéré 700 Rally Edition (video)

Wie Motorrijder en/of KicXstart leest, had in april al in de Shortshift kunnen lezen dat Yamaha een ‘XTZ690D-B’ in de pijplijn had, een versie met eigen typegoedkeuringsdocumenten. We vermoedden toen reeds dat er een Rally-versie zat aan te komen, en ziehier: de Ténéré 700 Rally Edition is officieel op de wereld losgelaten. Motorisch en rijwieltechnisch verandert er niks, maar de Rally Edition krijgt een pak op offroaden voorziene accessoires opgebout. En krijgt – voor wie ‘t gemist had – het prachtige babyblauw-gele, met de herkenbare ‘speedblocks’ opgefleurde hesje van de XTZ600, waarmee de Dakar Rally in 1983 en 1984 werd betwist. Heerlijk.

 class=

Gelijk in de basis
Aangezien de Rally Edition vooral een kwestie van laklaag en toegevoegde accessoires is, blijft de basis gelijk. En dus krijgt de Rally Edition een identieke 240 mm aan grondspeling, volledig instelbare veerelementen met 210/200 mm veerweg, een smalle, goed tussen de knieën te klemmen tank, 21/18-inch spaakvelgen, handkappen en uitschakelbaar ABS.
Voorts is de lay-out van het lcd-dashboardje nog steeds strak en summier, maar compleet (met o.a. versnellingsindicator, toerenteller, snelheidsmeter, benzinemeter, twee tripmeters en actieradius), waardoor er achter de doorzichtige neus ruimte genoeg is om ook je gps, roadbook of smartphone te bevestigen. Ideaal voor lange offroadtrips, dus.
Dat laatste mag met een tank van 16 liter en een geclaimde actieradius van 350 kilometer ook geen probleem zijn. De 689cc grote crossplane tweecilinder uit de MT-07 – goed voor 75 pk -werd met het oog op onverhard rijden bijgespijkerd qua injectie en secundaire transmissie en huist in een nieuw, dubbel wiegframe van stalen buizen.

 class=

Protectie
De eerste bezorgdheid voor wie gaat offroadrijden is of de motor zelf ‘t wel overleeft: in dat opzicht krijgt de Ténéré 700 Rally Edition van thuis uit alvast de nodige protectie mee. Een robuuste beschermplaat van 4 mm dik aluminium moet de motor en onderste framebuizen beschermen tegen eender welke impact, en is tevens voorzien van een bevestigingspunt voor de gereedschapskist. De alu radiatorbescherming houdt stenen en stokken weg van uw teerbeminde koelelement, terwijl de lasergesneden aluminium kettingbeschermer er voornamelijk voor de sier bij aanleunt.

Rallyzadel 
Het ééndelige rallyzadel tilt de zithoogte met 20mm op tot 895 mm. Dat moet voor een rechtere positie van het onderlichaam zorgen, waardoor het makkelijker is om vanuit zitpositie op de voetsteunen te gaan staan wanneer offroad wordt gereden. We houden wel van het witte Yamaha-logo – een flinke knipoog naar de iconische livrei.

 class=

Akrapovič slip-ondemper
De 689cc CP2-motor is uitgerust met een Akrapovič-slip-ondemper die vooral moet zorgen voor een dieper geluid onder acceleratie – over surplussen in vermogen of koppel vermeldt Yamaha niks. De lichtgewicht demper is uitgerust met subtiele carbon hitteschilden, die het algehele gevoel van kwaliteit versterken en ook de nodige grammetjes van het totaalgewicht schaven.

 class=

LED-richtingaanwijzers 
De knap vormgegeven, lichtgewicht LED-richtingaanwijzers voor- en achteraan dragen vooral bij aan een nog ranker silhouet.

 class=

Grippads
De rubberen gripstukken op de flanken zijn ontworpen voor extra grip ter hoogte van de knie en je binnenbenen tijdens het accelereren of het betere stuntwerk, zodat de rijder steevast de controle behoudt.

 class=

Offroadhandvatten 
Om zijn offroadcapaciteiten te onderstrepen, is het stuur op deze Rally Edition uitgerust met offroadhandvatten met extra grip voor rijden onder stoffige of modderige omstandigheden.

 class=

Prijs en beschikbaarheid 
De Ténéré 700 Rally Edition zal vanaf juli 2020 – volgende week, dus! -beschikbaar zijn bij de Yamaha-dealers. Meer info vind je hier.

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van